Gemeentelijk gezeik

Jaarlijks ritueel in de Groene Ster: gemeentetoilet gesloten bij hoge nood. Afgelopen Hemelvaartsdag een mooi voorbeeld van het fenomeen micromotieven en macrogedrag in actie. Tal van mensen nemen ieder voor zich het redelijke besluit recreatiegebied de Groene Ster te bezoeken, met goed gevulde ligweides als macrogedrag tot gevolg. Sommige dagrecreanten hadden hun eigen drink- en etenswaren meegenomen onwetend van de opening van de kiosk. Wat erin gaat moet er ook weleens uit, een toilet in de buurt is dan wel handig. In het gebied zijn twee toiletgebouwen, de ene wordt beheerd door de kioskhouder, de andere door de gemeente Leeuwarden. Gelet op het voorspelde mooie weer had de kioskhouder tijdig contact opgenomen met de gemeente: mogen op Hemelvaartsdag de toiletten open? Geen reactie van gemeentewege, ik heb mijn hardlooprondje op die dag even onderbroken om de kioskhouder te complimenteren met het feit dat hij zijn verantwoordelijkheid had genomen: zonaanbidders konden gewoon naar de wc. In de categorie ondernemersrisico, voor hetzelfde geld had hij een prent gekregen wegens het overtreden van (onduidelijke) regels. Ik zag recentelijk op een website een Twitter-bericht voorbij komen afkomstig van de veiligheidsregio: Ja, openbare toiletten zonder douchegelegenheid mogen open zijn. Verstuurd daags na Hemelvaartsdag.

Volgens die regels had ook het gemeentetoilet open mogen zijn, de personele bezetting is jaar in jaar uit een ongekend gedoe. Ik kan mij niet herinneren dat er ooit een jaar is geweest waarin je met mooi strandweer tijdens feestdagen daar naar het toilet kon. Aan bosjes geen gebrek in het recreatiegebied. De Groene Ster kan vanwege de omvang veel bezoekers hebben, kleine kans dat burgemeester Buma op enig moment tot sluiting overgaat. Elders in het land speelt de kwestie van overvolle verblijfsgebieden wel, typische Pavlovreactie van bestuurders: stranden afsluiten. Afgaand op berichten in de media pakken ze het op Texel slimmer aan: een applicatie voor op een smartphone waarmee mensen elkaar kunnen informeren over de drukte op een bepaalde plek. Een oplossing op het niveau van de micromotieven, mensen kunnen andere afwegingen maken met ander macrogedrag tot gevolg: meer spreiding en minder (te) drukke plekken. Buiten zijn is overigens een probaat middel om verspreiding van het virus te verminderen.

De gemeente Leeuwarden heeft voor wat betreft recreatiegebied de Groene Ster geheel eigen beleidsopvattingen: we vinden het prima wanneer u het gebied bezoekt en daarbij gepaste afstand bewaart, en begrijpen dat u zo af en toe een toilet wilt bezoeken. Spijtig voor u stellen we de onze niet beschikbaar en helemaal niet tijdens de feestdagen. Elk jaar hetzelfde gezeik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s