Computervirus

Een computervirus betekent doorgaans niet veel goeds, maar een virus dat digitalisering bevordert? Op tal van plekken wordt vanwege het COVID-19 virus thuisgewerkt, het zou me niet verbazen dat die manier van werken vanaf nu heel gewoon wordt gevonden. Heeft dat virus wellicht positieve gevolgen voor de digitalisering van het land. Minder content ben ik over de voorspellingen over het verloop van dat virus, in 9 Friese gemeenten is geen enkele besmetting geconstateerd en hebben tal van mensen het desondanks over een te verwachting golf. Ik kan mij voorstellen dat menigeen zich nog nooit heeft verdiept in het maken van modellen, derhalve maar even (digitaal uiteraard) op pad gegaan. Een model is een vereenvoudiging van de werkelijkheid met veelal als doel voorspellingen over de toekomst te kunnen doen. Je hebt behalve een model ook een stuk software nodig om dat model te kunnen laten uitvoeren, d.w.z. je wilt verschillende versies van de toekomst voorbij zien komen. Nu kun je voor elk model zelf dergelijke software schrijven in een gangbare programmeertaal, maar dat is zonde van de tijd. Er bestaat software waarin je een model kunt “ophangen”.

Wie bekend is met het fenomeen complexiteit heeft doorgaans ook weet van wat in (Amerikaans-)Engels agent-based modeling wordt genoemd. Britten hebben een voorkeur voor een extra l achter model. Een bekend stuk software is Netlogo, te vinden op http://ccl.northwestern.edu/netlogo/ . Downloaden kan altijd, maar ook online te gebruiken. Let even op dat niet elke browser geschikt is. Die van Microsoft op hun bekende platform lijkt niet te werken, die van Google wel. De simulatiesoftware gaat vergezeld van een bibliotheek aan geverifieerde modellen waaronder eentje over de verspreiding van virussen. Kijk in de categorie biologie. Elk model is voorzien van een of meerdere schuifpanelen voor het instellen van parameters, een model moet even daarmee ingesteld worden door de betreffende setup knop te activeren. Met een andere knop (go) kan het model geactiveerd en weer gestopt worden. Onderin kan een beschrijving van een model gevonden worden door bij model info op het driehoekje met de punt naar beneden te klikken.

Wat ik mis in de hysterie rond het virus, dat vooral oude en toch al zieke mannen treft, is een interactief kaartje waarop je kunt zien hoe groot de kans is op een olievlek aan besmettingen vanuit een bestaand geval. Toevallig kwam ik al zoekend achter het bestaan van een boek getiteld Agent-Based Modelling and Geographical Information Systems. Voor een beschrijving van de inhoud kan ik u verwijzen naar de begeleidende website http://abmgis.org . Bestuurders, beleidsmakers en journalisten kunnen nu aan de slag, vooralsnog kan ik het niet gemakkelijker voor ze maken. Wanneer ze bij het RIVM op basis van deze aangeleverde info geen interactieve kaart weten te produceren dan zijn het daar hobbyisten die de samenleving allemachtig veel geld kosten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s