Overwegingen

Mooi weer, mooi moment om in de Groene Ster de festivalschade op te nemen. De ergste plooien zijn inmiddels gladgestreken, het is nu afwachten of de gemeente de grote ligweide bij de kiosk gaat aanpakken. Let bij een bezoek aan het recreatiegebied vooral op de plekken waar dit jaar tussen bomen en struiken groen opkomt. voorgaande jaren mochten op deze veelal bosachtige plaatsen de feestneuzen van Psy-Fi kamperen en bleven het derhalve kale plekken. Je hoeft geen ecoloog te zijn om te zien dat het een verbetering is wanneer een deel van het festivalpubliek elders kampeert. Vraag mij niet het opkomend spul te benoemen, ik kan slechts een varen van de rest onderscheiden. Gelukkig kan ik mij wel bedenken dat onder het bladerdek weer bodemleven kan ontstaan en er weer een lokale voedselketen tot stand kan komen. Wanneer de liefhebbers van het psychedelische festival even een kijkje kunnen nemen, het zou een van de overwegingen kunnen zijn om te vertrekken naar elders. Bij Psy-Fi is niet helemaal helder of het massaal bivakkeren op het festivalterrein een wezenlijk onderdeel van het creatieve concept is. Buitenstaanders zoals ik zijn geneigd te zeggen dat het om de beleving van de muziek gaat en dat in de buurt kamperen een noodzakelijk kwaad is. Het zou heel goed kunnen dat de festivalorganisatie dat een tikkeltje anders ziet: het gaat om de totaalbeleving en daar hoort gezamenlijk bivakkeren tussen de bomen en struiken ook bij. De organisatie overweegt vertrek uit Leeuwarden en onderzoekt een alternatieve locatie waar feestvieren en kamperen op dezelfde plek wel mogelijk is. Zo heb ik het althans begrepen.

Festivalorganisaties proberen met een creatief concept een bepaald publiek te trekken en kijken natuurlijk naar de beste plek om zoveel mogelijk van dat concept te realiseren. Wie een bezoekje brengt aan de Groene Ster kan met eigen ogen zien dat kamperen in kwetsbare delen van het recreatiegebied terecht niet meer mag. Daar hebben we geen enkel ecologisch bureau voor nodig. De capaciteit van camping De Kleine Wielen blijkt niet toereikend te zijn, kan er geen aanvullende kampeercapaciteit in de nabijheid worden gerealiseerd dan is een volgende editie van Psy-Fi niet meer mogelijk in Leeuwarden. Zijn die kampeerplaatsen wel te realiseren dan is de vraag: welk deel van het creatieve concept is waar te realiseren? Over een tijdje horen we welke overwegingen een rol hebben gespeeld bij het besluit te blijven of te vertrekken.

Met verbazing de gang van zaken rond het festival op Terschelling gevolgd, nergens gelezen waarom het College van B&W van die gemeente zo laat de vergunningen heeft verleend. Op deze manier laat je mensen geen andere keus dan een voorlopige voorziening aan te vragen bij de bestuursrechter, spoedeisend karakter evident. Het valt mij op dat veel festivalorganisaties onbekend zijn met het fenomeen Algemene Wet Bestuursrecht. De organisator van het afgelaste festival: we hebben bijna iedereen weten te overtuigen behalve een paar tegenstanders en de rechter. Het beoogde tijdstip van het feestje was al tijden bekend, wat waren de overwegingen van het gemeentebestuur om niet weken van tevoren de vergunningen te verlenen? Besluit publiceren, bezwaarschriften in ontvangst nemen en voorafgaand aan evenement beslissen op bezwaar: het had qua tijdplanning gemakkelijk gekund. Bezwaarmakers hadden zich eerder gemeld, eventuele gebreken zouden veel eerder aan het licht zijn gekomen. Stelletje prutsers op dat eiland, terecht dat de bestuursrechter het festival heeft verboden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s