Groeten uit de Groene Ster

Opmerkelijk, dit keer geen groeten van gemeenteambtenaar Jan Stieber vanuit de Groene Ster tijdens Promised Land. Jarenlang vaste prik, een festival dan meerdere Twitterberichten vanaf het terrein in de trant van: kijk eens hoe leuk het hier is! De ambtenaar die geacht werd toezicht te houden op de festivalorganisaties begreep niet helemaal dat overheden er voor het algemeen belang zijn en niet alleen voor de feestneuzen. De tragiek van de festivals in het recreatiegebied, een voormalige belastingambtenaar die bij de gemeente Leeuwarden op de evenementenkalender pas passen en denkt vanachter een bureau festivalorganisaties te kunnen aansturen. Het begon allemaal met het succes van de eerste editie van Welcome to the Village, het eerste festival in de Groene Ster dat voor herhaling vatbaar bleek. Twee ontruimingen van de feesttent wegens noodweer, een overvolle camping de Kleine Wielen, het had allemaal wel wat. Hoewel het bestemmingsplan geen festivals toestaat mag de gemeente drie keer per jaar ontheffing verlenen, het volgende jaar werden er prompt vier festivals geprogrammeerd. Nummertje drie ging wegens gebrek aan belangstelling onderuit en daardoor kon de oorspronkelijke nummer vier Psy-Fi aantreden. Na jaren juridisch gedoe vraag je je af: Wat als de evenementenambtenaar zich aan de regels had gehouden? Het psychedelische festival had nooit op de kalender mogen verschijnen.

Dat bleek het begin van veel meer ellende, ik begrijp werkelijk niet hoe mensen het in hun hoofd halen complexe projecten te begeleiden zonder relevante kennis en vaardigheden. Festivals in de openbare ruimte kennen van alle evenementen de hoogste moeilijkheidsgraad, de meest basale infrastructuur ontbreekt en je zit steevast andere gebruikers dwars. Maar goed, je bent ambtenaar van de gemeente Leeuwarden en werpt een blik op de plattegrond van het recreatiegebied: leeg! Niks te zien, daar moet toch een feestje gebouwd kunnen worden? Over het feitelijke gebruik van de Groene Ster is niets bekend, het zou mij niet verbazen wanneer het recreatiegebied jaarlijks meer bezoekers trekt dan de gemeente Leeuwarden aan inwoners telt. Blijken er toch mensen last te hebben van de festivals aldaar. Vanuit de gemeente gezien toch mooi dat bestuursrechters werkelijk alles sanctioneren. Het leervermogen van Leeuwarder ambtenaren schommelt om en nabij nul.

Geen groeten vanaf het festivalterrein van Promised Land, hoe deed het festival het dit jaar? Afgaand op berichtgeving op de website van de regionale omroep trok het festival op zaterdagavond zesduizend bezoekers en was het daarmee uitverkocht. Geen woord over de happening Groene Ster Open Air de vrijdagavond daaraan voorafgaand. De eerste editie een paar jaar geleden trok vanwege het optreden van Golden Earring nog wat publiek. Halverwege de zondagmiddag passeerde ik hardlopend ten zuiden het festivalterrein met goed zicht op de bezoekers: weinig belangstelling voor Hollandse meezingers. Voor dit gedoe van niks is het recreatiegebied dagenlang niet bruikbaar als bedoeld. Op naar de volgende hindernis: Welcome to the Village ( 70.000 euro provinciale subsidie plus nog wat van de gemeente Leeuwarden). Groeten uit de Groene Ster!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s