Samenhang

Ook in Leeuwarden minder festivals maar (nog) niet in de Groene Ster. Op tal van plaatsen konden we lezen dat het aantal festivals in Nederland daalt. opmerkelijk genoeg niet in de lokale media. In Leeuwarden sneefden City Jazz en het festival ter gelegenheid van de opening van het culturele seizoen. De Amerikaanse econoom Thomas Schelling noemde het fenomeen micromotieven en macrogedrag. Mensen nemen ieder voor zich doorgaans redelijke besluiten (de micromotieven), de optelsom (het macrogedrag) is niet zelden een verrassing en vaak ongewenst. Je besluit een festival te organiseren, blijk je niet de enige te zijn met die gedachte. Gevolg: een teveel aan festivals. Je zou ook kunnen stellen, een tekort aan bezoekers met tijd en geld. Ooit liet de Club van Rome een rapport het daglicht zien getiteld Grenzen aan de groei. Hun voorspellingen kwamen niet uit, ze extrapoleerden trends uit het verleden en dat werkt niet in een wereld die niet  lineair verloopt. Sindsdien ontstond er een denkschool rond Peter Senge genaamd de Vijfde Discipline, denken in systemen. In die tijd kwam bij Koninklijke Shell het scenarioplannen op. Systemen streven naar evenwicht, groeiprocessen (positief of negatief) gaan nooit oneindig door wegens een gebrek aan resources. Tussen oorzaak en gevolg zit tijdvertraging.

Toegepast op festivals. Mensen organiseren een festival, hebben succes en willen meer. Anderen zien dat en gaan ook aan de slag, een groeiproces. Bezoekers hebben beperkt tijd en geld en kunnen onmogelijk elk festival bezoeken, de groei stagneert vanwege een gebrek aan resources. Festivalorganisatoren houden zelden uit zichzelf rekening met anderen, meer klachten van omwonenden en strengere regelgeving is het resultaat. Het wordt steeds lastiger een vervolgeditie te organiseren. Behalve in Leeuwarden want daar mag bijna alles van de bestuursrechter. Onder normale omstandigheden hadden we al een festival of meer minder gehad. Van de drie festivals zijn er twee commercieel en eentje zwaar gesubsidieerd, de laatste kwam de afgelopen jaren bijna in de problemen vanwege minder inkomsten uit bierverkoop in de kleine uurtjes. Geen nood, dit is Leeuwarden en het festival mag dit jaar weer een stuk langer door in de vroege ochtend. Voor de journalisten van de Leeuwarder Courant: dit zou bij een nieuw bestemmingsplan niet hebben gekund. Alle festivals zouden dan vroeg moeten stoppen met het produceren van geluid en deze subsidievreter zou het dan niet hebben gered wegens een gebrek aan inkomsten (uit bierverkoop). Afgaand op berichten in sociale media trok Groene Ster Open Air op de vrijdagavond voorafgaand aan Promised Land weinig bezoekers, journalist Jacob Haagsma kon kennelijk geen ronkende recensie produceren anders hadden we die al voorbij zien komen.

Dat er een einde zou komen aan de groei van het aantal festivals was te voorzien, toch jammer dat je nooit kunt voorspellen welke festivals zullen sneven. Helaas die in het centrum van de stad en niet die in recreatiegebied de Groene Ster. Daar gelden dankzij bestuursrechters helaas andere regels en wetmatigheden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s