Hype van de dag

De lokale boekhandel kan de titels met blockchain in de uitverkoop doen, afgaand op berichtgeving in de Volkskrant wordt dat voorlopig niks http://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-blockchain-een-revolutie-die-uw-leven-nog-even-niet-verandert~b16f8273/ . Nog niet zo heel lang een hype, in Groningen organiseerden ze vorig en dit jaar een heuse knutselsessie over deze technologie. Lezers van Harvard Business Review wisten al langer beter, http://hbr.org/2017/01/the-truth-about-blockchain dat het met deze technologie niet zo’n vaart zou gaan lopen. De kern van het probleem omvat een aantal aspecten, degene die kosten moet maken om een stuk infrastructuur in de lucht te houden moet daarvoor gecompenseerd kunnen worden. De bekendste toepassing van blockchain is de digitale cryptografische munt Bitcoin die gedolven moet worden. Iets preciezer, er moet niet kinderachtige computercapaciteit aangewend worden om overeenstemming te bereiken over de geldigheid van een transactie. Die rekenpartijen vreten stroom, de delvers worden beloond met Bitcoins die ze kunnen verzilveren. Je ziet heel vaak toepassingen voor de blockchain voorbij komen waarbij je als eerste de vraag moet stellen: wie draait op voor de kosten en waar komen de baten terecht? Zijn dat verschillende partijen dan komt een dergelijke toepassing nooit van de grond. Ander probleem, er bestaat niet een enkele dominante implementatie voor blockchain. Er zijn er meerdere, eentje is te vinden op http://www.hyperledger.org . Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, er is tenminste 1 opvolger voor de technologie van blockchain, te vinden op http://iota.org . Blockchain is meer verzameling technieken dan een standaard. Bovendien lastig op te schalen, niet verbazingwekkend dat het allemaal niet zo snel gaat. Opvolgers maken wellicht meer kans.

Jongere generaties kunnen zich een tijd zonder het web niet voorstellen, toch heeft het een tijdje geduurd voordat het er  was. Destijds werd gesproken over een oorlog tussen webbrowsers waarbij de ene nog fraaiere visuele effecten kon presenteren dan een andere. Voor een aanbieder van content was dat een onwenselijke situatie, je moest maar afwachten hoe een en ander aan de gebruiker werd gepresenteerd. De situatie veranderde met de komst van standaarden als html en open source browsers als Google’s Chrome en Firefox. In die goede oude tijd kon je op bijeenkomsten soms een schijfje krijgen met daarop Linux, Apache, MySQL en PHP liefkozend aangeduid met LAMP. Linux is een besturingssysteem, Apache is een http-server, MySQL is een relationele database en PHP is een programmeertaal. Menig webshop is gebaseerd op deze technologie, je draaide zelf op voor de kosten gemoeid met ontwikkeling en infrastructuur met als compensatie inkomsten uit verkoop die je anders niet zou hebben. Het succes van het huidige web is gebaseerd op standaarden, open source software en netwerkeffect: hoe meer deelnemende zielen des te meer vreugde. Blockchain is nog ver verwijderd van deze situatie.

De hype van de dag betreft natuurlijk kunstmatige intelligentie, iets preciezer de revival van neurale netwerken. Die dingen bestaan al veel langer, de hernieuwde belangstelling komt doordat er meer verwerkingscapaciteit beschikbaar is door snellere hardware. Er zijn nu toepassingen mogelijk zoals autonome transportmiddelen die voorheen niet te realiseren waren. Ik zie zoveel onzin over kunstmatige intelligentie voorbij komen dat ik het al niet meer lees. Soms moet je een hype gelaten over je heen laten komen, gaat vanzelf weer over. Het vervelende is alleen dat de nuttige aspecten van een technologie vaak uit beeld verdwijnen. Hoog tijd om een paar weer in beeld te brengen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s