Agenda 2028

Escher is afgereisd, pramen varen niet meer en de Oldehove kan niet meer beklommen worden. Opmerkelijk weinig toeristen vergeleken met de rest van het jaar. We zijn nu in afwachting van een document getiteld Agenda 2028 waarin het nalatenschap van Leeuwarden Culturele Hoofdstad staat verwoord. Ik heb middels een vooraankondiging begrepen dat er op tal van plaatsen in Friesland voorzieningen worden gerealiseerd waarop de inwoners van deze provincie hun wensen kenbaar kunnen maken. Ik zou graag zien dat in 2028 dit of dat (of iets anders, vul zelf maar in) gerealiseerd is. Of dit het uiteindelijke formaat wordt weet ik niet, een argumentatie ter onderbouwing zou ook niet verkeerd zijn. Oplossingsrichtingen ter realisatie zijn ook welkom, ik heb namelijk geen idee wie de agenda gaat uitvoeren. Biodiversiteit, natuur en landschapspijn in relatie tot de intensieve melkveehouderij zullen ongetwijfeld hoog op een ieders verlanglijstje staan. Meer geld voor cultuur wellicht ook, want ja, wat kun je (slechts) doen met twee miljoen. Niet veel volgens mij. We mogen desondanks niet mopperen, dit resultaat was een jaar geleden ondenkbaar geweest.

Circulaire economie zal vermoedelijk ook hier en daar genoemd worden, mogelijkerwijs in relatie tot (cultuur) toerisme. Het lijkt ver weg 2028, maar een beetje beleidstraject duurt snel tien jaar of meer. Op dit moment lijkt de nadruk bij circulaire economie vooral te liggen op het hergebruik van spullen en materialen. Weinig aandacht voor het ontwerpen van nieuwe producten op basis van natuurlijke materialen. Producten die je aan het einde van de levensduur aan de natuur kunt teruggeven. Een paar jaar geleden hadden we gedurende een paar maanden een hennephuis in Leeuwarden, niks meer van vernomen. Hennepvezel voor industrieel gebruik heeft perspectief, in het Groningse Oude Pekela verwerken ze het materiaal o.a. tot dashboards in dure auto’s. Vlas- en hennepvezels hebben potentieel, ze worden anno nu tot de bio-composieten gerekend. Wel volop belangstelling voor gewone composieten, de Noordelijke ontwikkelingsmaatschappij gaat er een speerpunt van maken. Opmerkelijk berichtje in hun recente pr-uitgave.

Ooit kozen in deze contreien bobo’s energie, sensortechnologie en watertechnologie tot economisch speerpunt. Van deze drie is alleen watertechnologie succesvol gebleken. Andere provincies kozen andere speerpunten, in Flevoland ging men voor de wereld van de composieten ( http://www.compoworld.nl ). Geen idee of het speerpunt daar nog leeft, het lijkt mij verstandig om er eens een kijkje te nemen. De Noordelijke ontwikkelingsmaatschappij heeft tot op heden al te veel subsidiegeld verstookt, CO2-neutraal dat dan weer wel. Afgaand op de agenda op die website kun je over een jaar in het Duitse Keulen naar een congres over bio-composieten, in Europa leeft het in ieder geval. De Leeuwarder wethouder Friso Douwstra van economische zaken heeft inmiddels in Japan inspiratie opgedaan voor productinnovatie, dat moet voor 2028 lukken met die circulaire economie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s