Puzzeltocht

Ruimte genoeg in Friesland voor meer toeristen, wel handig wanneer ze gemakkelijk de weg weten te vinden. Dit jaar zelf toerist in eigen provincie geweest, dat was geen onverdeeld genoegen. Ik ben niet zo gek op puzzeltochten. Zo ben ik een kijkje wezen nemen bij een klein project in het kader van Culturele Hoofdstad genaamd Follow the Blue Line over vlas ( http://www.vlasroute.nl ). Gelukkig krijgt dit project volgend jaar een vervolg zodat ik dan het restant kan voltooien. Volgens de projectomschrijving hoefde je niet perse in het dorpje Blija te beginnen, maar kon je de route ook in stukken doen. Dat heb ik geweten. Ik was bij het einde begonnen, in Ee bij het vlasmuseum. Mooi weer, derhalve van Leeuwarden zigzaggend via knooppunten naar Ee gefietst. Leuk klein museum, foldertje gescoord voor het restant van de route en in korte tijd veel wijzer geworden. Vroeger geen beste tijden in die contreien. Op de terugreis voor de wind fietsend park Vijversburg in Tietjerk aangedaan vanwege de grootste gehaakte deken ter wereld, toegankelijkheid Groene Ster even gecheckt vanwege opbouw festival: een geslaagde zondagmiddag. Bleek achteraf een van de weinige. Andere mooie zondagmiddag het plan opgevat een ander deel van de vlasroute te doen gecombineerd met de beeldenroute op de Oudebildtdijk. Helaas repte mijn folder van de vlasroute niet over het feit dat het deel in Ferwerd alleen op zaterdag geopend is, zondagmiddag derhalve pech. Thuis middels Internet een beeldenroute plannen was niet mogelijk, eerst een folder van deelnemende agrarische ondernemers bij de VVV in Oudebildtzijl scoren. Beelden bleken niet mijn ding te zijn, geplaagd door zwermen kleine vliegjes huiswaarts gekeerd. Geen geslaagde zondagmiddag wegens knullige informatievoorziening richting toeristen. Wanneer je iets in de aanbieding hebt doe je er verstandig aan te controleren of het aanbod gemakkelijk geconsumeerd kan worden.

Onlangs een leuk berichtje op de website van de regionale omroep over het toegenomen bezoek aan houtzaagmolen De Rat in IJlst http://www.omropfryslan.nl/nieuws/844701-het-nog-nooit-zo-druk-geweest-en-dat-komt-door-de-fontein . Daar hebben ze werk gemaakt van promotie door met andere musea samen te werken, fraai staaltje koppelverkoop. Het zijn overigens niet alleen Friezen die de elf fonteinen per fiets afgaan, sommige toeristen komen er speciaal voor naar Friesland. Wanneer je ze vraagt hoe ze van het bestaan weten dan luidt steevast het antwoord: van de tv-uitzending. Die groep tv-kijkers droogt vroeg of laat op, er zal een nieuwe doelgroep aangeboord moeten worden.

Over de hele linie genomen was de informatievoorziening richting toeristen niet goed geregeld. Mij laatste puzzeltocht was derhalve richting de Admiraliteitsdagen in Dokkum, daar slaagden ze er niet in het programma van die zondagmiddag op een groot scherm van het hoofdpodium te projecteren. Ik heb afgelopen zomer fietsend leuke stukjes Friesland gezien, maar weinig cultureels. Het laatste programmakrantje van het project Culturele Hoofdstad niet eens meer bekeken, ik heb geen zin (meer) in al dat puzzelen om ergens te komen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s