Barre tijden

Het is niet alleen in financieel opzicht droevig gesteld met Leeuwarden. Waar kunnen we in het Weekend van de Wetenschap naartoe? Vul op de website http://www.weekendvandewetenschap.nl onder het kopje programmaoverzicht in het zoekveld Leeuwarden in en ontdek hoe weinig er te beleven is. Naar de toekomst toe is dit niet goed. Wie nieuwe welvaart en werkgelegenheid wil zal nieuwe producten en diensten moeten ontwikkelen op basis van (wetenschappelijke) kennis. Opmerkelijk weinig belangstelling voor kunstmatige intelligentie in de regio en dat terwijl we echt met die technologie te maken gaan krijgen. Doen we niks dan gaan de nadelen van die technologie ons parten spelen, willen we ervan profiteren dan zal er zo langzamerhand actie ondernomen moeten worden.

Kunstmatige intelligentie (ki) is voor de zoveelste keer een hype ook al komt dat menigeen onbekend voor. Ki is ongeveer even oud als het fenomeen computer zelf en kende een aantal momenten met torenhoge verwachtingen omtrent het potentieel die vervolgens niet werden gerealiseerd. Het gevolg was tot op heden altijd een koude winter in de financiering ten behoeve van onderzoek. Bijna elk serieus boek dat over ki verschijnt maakt hier melding van. In categorie populair is de grootste bagger te vinden, een boek voor beginners dat ik kan aanraden is: AIQ, How Artificial Intelligence works and how we can harness its power for a better world. Geschreven door mensen met kennis van zaken met oog voor de kansen en de bedreigingen.

In de categorie vakliteratuur/algemeen is het standaardwerk Artificial Intelligence, A Modern Approach. Op de flankerende website van het boek kunt u een indruk krijgen van de breedte van het vakgebied: http://aima.cs.berkeley.edu . In de categorie vakliteratuur/specifiek/theoretisch is het online te raadplegen boek http://www.deeplearningbook.org . Het eerste hoofdstuk is de moeite van het lezen waard. In de groep vakliteratuur/specifiek/praktisch is Deep Learning with Python een aanrader. Python is een programmeertaal die veel in de wetenschappelijke wereld wordt gebruikt, Hoofdstuk 1 is online te raadplegen op http://www.manning.com/books/deep-learning-with-python . Mensen met talent en (veel) tijd kunnen voor weinig geld zo aan de slag, het is de vraag of het ook zinvol is om te doen. Kun je er in toekomst iets mee? Wie bij kennisniveau nul moet beginnen heeft een lange weg te gaan en wie  weet is de huidige hype overgewaaid tegen de tijd dat je het kunstje kunt. Gelet op de voorgeschiedenis van ki een riskante onderneming. Autonome transportmiddelen zullen we in Noord-Nederland niet snel ontwikkelen, toepassingen rond Deep Learning zie ik vooralsnog niet op mijn radarscherm verschijnen. In economisch goede tijden doe je er verstandig aan te investeren, in mindere tijden is er vaak geen geld voor R&D en productontwikkeling. Verontrustend derhalve dat er weinig tot niets gebeurt in deze contreien als het gaat om technologische ontwikkelingen als ki. Kennelijk zijn er in intellectueel opzicht al barre tijden gaande.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s