Bezoekers tellen valt niet mee

Culturele Hoofdstad de eerste drie kwartalen van dit jaar goed voor bijna twee miljoen bezoekers. De cijfertjes kunt u gerust met de nodige korreltjes zout nemen. Grote publiekstrekkers waren de Tall Ships Race in Harlingen en de Reuzen in Leeuwarden. Op basis van de natte vinger hebben beide gemeenten gemeend te moeten roepen dat het eerste evenement meer dan 300.000 bezoekers trok en de laatste meer dan 400.000 ook al kon een daartoe ingehuurd bureau er slechts 200.000 ontwaren. Dat laatste harde cijfer kan moeilijk worden bestreden, het bureau registreert het aantal bezoekers aan het centrum van de stad van wie het mobieltje een wifi-signaal uitzendt. Niet iedereen heeft een mobiele telefoon op zak of eentje waarvan de wifi aanstaat. Naast elektronisch turven telt het bureau ook met de hand, in ieder geval tijdens het weekend van de Reuzen. Volgens het gemeentebestuur stonden er meer dan 200.000 mensen langs de route van de Reuzen buiten het centrum van Leeuwarden en die zijn uiteraard niet digitaal geregistreerd. Tja, wat moet je hier nu mee?

Ik ben zelf vier keer ergens de Reuzen wezen kijken, ben nergens geregistreerd en ben  natuurlijk ook geen bezoeker van buiten. Vrijdagochtend stonden er duizenden mensen op o.a. de Westersingel te kijken naar het ontwaken van de Duiker uit het water. Gelet op de hoge fietsdichtheid in de directe nabijheid waren veel mensen afkomstig uit Leeuwarden en omgeving. Inwoners van de stad tellen niet als bezoeker, laat driekwart van buiten zijn geweest en als bezoekers kunnen worden beschouwd. ‘s Middags duizenden mensen langs de Bleeklaan, beduidend minder langs het Vliet en de Archipelweg. Zaterdagochtend hetzelfde beeld. Twee keer wezen kijken op het Cambuurplein, onder toeziend oog van enkele honderden mensen werd daar op vrijdagavond het Meisje naar bed gebracht. Zaterdagochtend het opstaan bekeken, iets meer publiek. ‘s Middags nog even in het centrum van de stad geweest en toen had ik het reusachtige spektakel wel gezien. Inclusief de zondag hebben er enkele tienduizenden mensen langs de route gestaan waarvan slechts een (onbekend) deel van buiten de stad. Die 400.000 bezoekers zijn er niet geweest.

Hebben die 200.000 wel geturfde bezoekers veel geld in het laatje gebracht? Alle winkels en horecagelegenheden waar je iets te eten en drinken kon kopen hebben goede zaken gedaan. De lokale boekhandel die de kaarten verkoopt voor de praamvaarten in de Leeuwarder grachten doet het dit jaar goed, enkele tientallen procenten meer omzet. Maar niet in het weekend van de Reuzen, een paar euro’s meer in vergelijking met andere weekenden. Laten die 200.000 bezoekers 20 euro de man (of vrouw) hebben uitgegeven dan kan het evenement vanuit financieel oogpunt niet uit. Merk op dat de eerste editie van de Tall Ships Race in Harlingen ook een met Leeuwarden vergelijkbare tegenvaller kende: de beveiligingskosten vielen hoger uit dan geraamd. Bezoekersaantallen vaststellen kun je maar beter niet aan gemeenten overlaten, die hanteren bij gebrek aan beter de natte vinger. Laat onverlet dat beide publiekstrekkers de moeite van het herhalen waard zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s