Trots

Weer van alles te beleven in recreatiegebied de Groene Ster, ik laat mij altijd informeren door een bezoek aan http://www.groenesterleeuwarden.nl . Een website die door een bewoner van de wijk Camminghaburen in de lucht wordt gehouden. Vooral de Twitter-berichten hebben mijn aandacht aangezien ik om redenen van privacy niet actief ben op dat kanaal en ook niet op Facebook. Ik weet het nodige van Big Data, mensen die het fenomeen snappen weten dat je de aankopen bij de slijter altijd contant moet afrekenen. Het waarom leg ik nog wel een keertje uit. Het aardige van genoemde website is dat je een relatief statische pagina actueel en informatief kunt houden door het publiceren van een gemodereerde Twitter-stroom. Bedenk eens hoeveel mensen je een toeristisch berichtje onder de aandacht kunt brengen door ze te publiceren op een website over de elf fonteinen, vooropgesteld dat die een bordje hebben waarop het webadres staat vermeld. Actueel in de Groene Ster is gedoe omtrent vleermuizen en festivals. Vleermuizen, in Nederland een beschermde want bedreigde diersoort, zouden volgens Stichting Groene Ster Duurzaam last hebben van festivals aldaar. Muziekfestivals produceren geluid en daar zouden de beestjes niet tegen kunnen, festivalorganisaties gaan prat op een aangepast lichtplan. Ik weet niet hoe het met uw kennis van vleermuizen is gesteld, kijk even op http://www.vleermuis.net en raadpleeg onder het kopje ecologie het onderwerp echolocatie en onder soorten de meervleermuis.

Vleermuizen zien niet met hun ogen maar met hun oren. Ze zenden geluid uit in het ultrasone frequentiegebied en navigeren op basis van de ontvangen reflecties. Ultrasoon betekent meer dan 20.000 Hertz, de bovengrens wat mensen kunnen horen. De muziekfestivals produceren geen geluid van meer dan 20 kHz want niet zinvol. Vleermuizen navigeren op basis van geluid rond de 200 kHz, volgens Groene Ster Duurzaam interfereren die geluiden en kunnen de vleermuizen de weg van Camminghaburen naar het recreatiegebied niet meer vinden. Volgens mij is de stichting het spoor bijster. De meervleermuis jaagt op insecten boven open water, ook bij het psychedelische festival Psy-Fi is al het water beschikbaar. Wat (aangepaste) lichtplannen met vleermuizen van doen hebben begrijp ik in het geheel niet. Al deze onwetenschappelijke stemmingmakerij is niet iets om trots op te zijn.

Onlangs tijdens City Proms een festival om wel trots op te zijn, al was het alleen al omdat de bobo’s van Culturele Hoofdstad het niet konden verprutsen. Doorgaans op vrijdagavond de opening met het Noord-Nederlands orkest, dit jaar gevolgd door een spektakel van hafabra-verenigingen en showbands. De informatievoorziening naar bewoners en bezoekers was niet iets om trots op te zijn, toevallige toeristen hadden veelal geen idee wat er waar gaande was. Meestal treffen Leeuwarders het programma in de brievenbus aan, ik heb niks voorbij zien komen. Zonnige zaterdag en dan gezeten op een stoeltje in de schaduw van een boom in de Prinsentuin genieten van muziek. Of van showbands in een mini-taptoe op het Oldehoofsterkerkhof, de tribune bovenop het gebouw Obe was afgeladen. ‘s Avonds een parade door de stad en een afsluitend spektakel op het Wilhelminaplein. Dat laatste hadden de deelnemende verenigingen niet kunnen realiseren zonder de faciliteiten van City Proms. Volgend jaar voor herhaling vatbaar. Een evenement om trots op te zijn vooral omdat er geen prutsende CH2018-bobo’s aan te pas kwamen. De Friese gemeenschap kan gelukkig zonder.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s