Tussenstand: Culturele Hoofdstad vooralsnog geen succes

Nog een half jaartje afzien en dan is het exit Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Niet dat er veel mensen hoeven af te zien, negentig procent van de Leeuwarders merkt niks van het fenomeen. Toeristen, veelal Nederlandse senioren, komen niet verder dan een klein stukje centrum. Sommige inwoners krijgen vanwege de stadswandelingen wel erg veel bezoekers voor de deur, voor hen is het derhalve nog even afzien. Een recordaantal mensen beklom de Oldehove of bracht een bezoek aan het museumwinkeltje, in beide gevallen een paar duizend meer dan vorig jaar. Tussenstanden van de pramen en de stadswandelingen zijn nog niet bekend (gemaakt). Toeristen hebben dit jaar net als voorgaande jaren de keuze uit een bezoek aan het Fries museum of het keramiekmuseum, en/of de binnenstad te voet of vanaf het water bekijken. Veel mensen doen dit jaar Leeuwarden voor het eerst aan, zijn overwegend aangenaam verrast bij de aanblik van de stad en zijn tegen het einde van de middag weer op weg naar huis. Allemaal dagjesmensen waarvan je je kunt afvragen of die Leeuwarden nog een keer gaan bezoeken.

Eind oktober stopt de tentoonstelling over M.C. Escher, een heuse blockbuster uiteindelijk. Of een tentoonstelling uitgroeit tot een blockbuster blijft koffiedik kijken. menigeen had hoge verwachtingen van de tentoonstelling over Mata Hari, het gehoopte aantal bezoekers werd pas het laatste weekend bereikt. Beide Paasdagen slecht weer, het aantal toeristen in de stad kwam ongeveer overeen met de bezoekersaantallen van beide musea. Er was in de stad verder niks te beleven. Valt de toeristenstroom in november en december droog dan heeft het Fries museum kennelijk geen blockbuster in huis en hebben we de boot gemist. Toeristen laten ondanks het bezit van smartphones geen digitale broodkruimels achter en zijn derhalve langs die weg niet te verleiden tot vervolgbezoek. Hoe je een nieuwe lichting senioren weet te enthousiasmeren deze kant op te komen zonder de gratis mediamomenten samenhangende met Culturele Hoofdstad, is mij een raadsel. Van klantenbinding was het afgelopen halfjaar geen sprake.

Sommige mensen zijn het niet met mij eens en vinden dit jaar geweldig: er is immers van alles en nog wat te beleven in Friesland! Ik sprak in afwachting van het Noord-Nederlands orkest vanwege City Proms met een Leeuwarder stel dat dit jaar niet op vakantie gaat, ze blijven thuis om zoveel mogelijk evenementen te kunnen bezoeken. Aangezien het een stel tweeverdieners betrof, dacht ik gelijk: Volgens mij is dit voor meer mensen niet dan wel weggelegd. Als ik goed heb opgelet dan zijn er voor de diverse evenementen onder verantwoordelijkheid van LF2018 150.000 kaarten beschikbaar, bedenk dat een reguliere editie van het festival Oerol op Terschelling 120.000 tickets verkoopt. Voor zover ik weet zijn er nog toegangskaarten beschikbaar voor de muzikale vogelconferentie in de Groene Ster en het paardenspektakel de Stormruiter. Vriendelijk verzoek die af te nemen anders moet er geld bij en Culturele Hoofdstad levert al zo weinig op. In het centrum van Leeuwarden zijn er meer ondernemers die niet van het fenomeen profiteren dan wel.

Aangezien het de bedoeling is dat we als regionale samenleving in een of meerdere opzichten na 2018 structureel beter af zijn dan voor die tijd, ik geen idee heb hoe we structureel van Culturele Hoofdstad gaan profiteren, moet de tussenstand helaas zijn: vooralsnog geen succes.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s