Verdrag van Friesland

Je zou bijna denken dat Friezen elkaar de hersenen inslaan dat er zowaar een Verdrag van Friesland nodig is. Die suggestie deed de directeur nalatenschap van LF2018 onlangs in een ingezonden stuk in de Leeuwarder Courant. De inwoners van deze provincie strijden geen openlijke strijd maar wel een stille. Friezen die vooruit willen versus die van de stilstand. Bij de oplevering van de elf fonteinen in evenzoveel Friese steden werd in de Volkskrant gesuggereerd dat het project een strijd van de Randstad tegen de Friezen was. Binnen een week na publicatie reageerde een lezer uit Friesland: het zou een strijd betreffen tussen de inwoners en de politici. Volgens mij gaat het om zij die vooruitgang nastreven en Friezen die stilstand acceptabel vinden. Het goede nieuws is dat de eerste groep wat terreinwinst boekt en dat de strijd geen verliezers kent. Daarmee is niet gezegd dat alles van een leien dakje gaat. Op de Dag van de Bouw een mooi contrast, na een bezoek aan het Beursgebouw passeerde ik voor stadsschouwburg de Harmonie bovengenoemde directeur. In het voorbijgaan schoot mij te binnen dat ik een berichtje voorbij heb zien komen over de aftrap van een of andere estafette. Kon het niet meer traceren, de lokale Huis aan Huis-uitgave vermeldde het in ieder geval niet. Niet verbazingwekkend trok het evenement aan het begin van de zaterdagmiddag weinig publiek. Sneu natuurlijk, Culturele Hoofdstad leeft niet echt in Leeuwarden en je moet soms je best doen om te ontdekken waar wat te beleven is.

In het Beursgebouw viel niet veel te zien, alleen het casco staat er nog. Het hele interieur is gestript zodat je mooi kon zien hoe het ooit is geweest. Het gebouw wordt geschikt gemaakt voor universitair onderwijs, ook zo’n dingetje waarvoor niet iedere Fries warm loopt. Nog geen jaar geleden leende ik daar boeken van de openbare bibliotheek, mooi gezicht hoe adequaat geschoolde professionals het gebouw een andere functie geven. Van opdrachtgever via architect naar bouwbedrijf, een op elkaar afgestemde keten van activiteiten, van concept tot oplevering. In recreatiegebied de Groene Ster kunnen we slechts dromen van een dergelijke gang van zaken rond de festivals aldaar. Ik begrijp overigens niet waarom het paardenspektakel de Stormruiter qua kaartverkoop als tierelier loopt en dat van het muzikale spektakel rond weidevogels niet. Friese paarden zijn een blijvertje, biodiversiteit is dat helaas niet. Best wel opmerkelijk, tienduizend extra kaarten voor de Stormruiter omdat bedrijven en reisbureau’s er geen interesse in hebben. Dat reisbureau’s niks in het thema zien vind ik raar, weer eens wat anders dan Soldaat van Oranje zien ze er geen brood in.

Het opstellen van een Verdrag van Friesland lijkt mij een goede zaak, de Friezen van de vooruitgang mogen wat succesjes hebben geboekt, de strijd is nog lang niet gestreden. Structureel meer geld voor cultuur, niet allen voor activiteiten maar ook voor een verbetering van het organiserend vermogen. Zie je de trekker van het project Culturele Hoofdstad in een groen shirtje naast een podium staan tegenover een man en een halve paardenkop, dat gun je zo’n man toch niet?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s