Heet seizoen Groene Ster

Ongeacht het weer wordt het een heet seizoen in de Groene Ster. Het College van B &W van Leeuwarden is voornemens het bestemmingsplan van het recreatiegebied te veranderen en wil daartoe een vernieuwende aanpak toepassen: belanghebbenden mogen meepraten. Klein probleem is echter dat de meeste belanghebbenden tot op heden nooit serieus zijn genomen. Vorig jaar de lustrumeditie van Welcome to the Village in de Groene Ster, ik kan mij de eerste editie nog levendig herinneren want samen met iemand anders een bezwaarschrift ingediend. De initiatiefnemers hadden een blik op de kaart geworpen, ontwaarden een eiland waar wel een dorp zou kunnen komen. Dat stuk recreatiegebied was destijds in gebruik door de naturisten en die weten als geen ander dat de kaart van een gebied niet het gebied zelf is. Op het moment dat de mensen van het muziekfestival daadwerkelijk een kijkje kwamen nemen was als gevolg van een herinrichting het eiland verdwenen. Daarna zou nog menig ambtenaar dezelfde fout maken door niet ter plekke te gaan kijken wat er zoal wel of niet gebeurt. Lange tijd stond ik welwillend tegenover festivals in de Groene Ster, sinds vorig jaar kunnen ze mij gestolen worden.
In 2017 was het centrale knooppunt van doorgaande fietspaden in totaal bijna een maand geblokkeerd. Natuurlijk, grote delen van het gebied waren toegankelijk, zelfs tijdens het psychedelische festival Psy-Fi kan nog altijd alles behalve een zomerse stranddag accommoderen. Wie niet weet hoe het recreatiegebied wordt gebruikt ziet gemakkelijk het belang van dat knooppunt over het hoofd. Is dat geblokkeerd dan kunnen tal van fietsers, wandelaars, hardlopers al dan niet voorzien van hond(en) niet het gebied gebruiken zoals zij dat graag willen en gewend zijn. Voor de duidelijkheid, ik ben er een van. Kan het hele jaar hardlopend in het gebied worden aangetroffen, werd met de Kerst nog ingehaald door de voormalige baas van de daklozenopvang. Opmerkelijk want bij Loop Leeuwarden zelden eerder over de streep. Hij werd vergezeld door een vrouw op een fiets, wellicht een stimulans of een stok achter de broek. Ik heb geparticipeerd in de meest recente herinrichting en op verzoek van het waterschap gefigureerd in een filmpje over dit project. Niet dat ik de eerste keus was, werd pas als laatste gevraagd en het was een kwestie van: een filmpje met mij of geen filmpje. Een uitnodiging voor een officieel moment ter afronding van het project zat er niet in ook al is de herinrichting succesvol gebleken door de inbreng van externe materiedeskundigheid.
Onder druk van juridische procedures veelal gewonnen door Stichting Groene Ster Duurzaam moet de gemeente Leeuwarden noodgedwongen de koers verleggen en gaat mensen vragen te participeren die jarenlang zijn geschoffeerd. De meeste mensen met de meeste betrokkenheid bij het gebied willen in ieder geval niet nog meer gedoe met festivals. Het onderwerp gaat in ieder geval verhitte gemoederen opleveren ongeacht de buitentemperatuur. Kleine kans dat ik aan de overlegtafel wordt uitgenodigd, weinig mensen die net als ik alle edities van alle festivals van dichtbij hebben gevolgd, dus dat gaat allemaal helemaal (niet) goed.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s