Door de bocht

Nog een week en dan is het project Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 officieel van start gegaan. Wat hebben we Europa eigenlijk te bieden? Er gebeurt van alles onder het mom van Iepen Mienskip (Open Gemeenschap), maar kunnen andere Europeanen daar iets mee? Omdat het een beetje sneu is om niks te bieden te hebben ben ik even op zoek gegaan naar een acceptabel verhaal. Kort de bocht heet het Theorie U. Niet veel mensen zullen er van gehoord hebben, het is een verandermodel. Voorstanders van het eerste uur van LF2018 zien het project graag als een voer- of vaartuig voor vriendelijke verandering, maar gaat dat ook realiteit worden? Succes op voorhand niet gegarandeerd, het zou zomaar kunnen.

Theorie U ( http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_U ) begint links bovenin de U met Open Mind, gevolgd door Open Heart en Open Will. Onderin de U gebeurt het als het goed gaat allemaal, daar komen de mensen tot inzicht dat het anders kan. Met een beetje geluk smaken al die culturele activiteiten naar meer en willen mensen daadwerkelijk ook meer. Tegen die tijd moeten er politici door de bocht om middelen beschikbaar te stellen voor een vervolg.

Theorie U past heel goed bij Friesland gelet op de achtergrond van de geestelijke vader van deze methode en auteur van het gelijknamige boek. Via het linkje onder referentie 16 van het bovengenoemde artikel uit Wikipedia valt de introductie van dat boek te raadplegen. Theorie U gaat niet uit van leren van het verleden, maar van leren van de toekomst zoals die zich ontvouwt. Hopelijk beginnen volgende week veel inwoners van Friesland op gepaste snelheid aan hun tocht door de bocht. In de loop van het jaar komen we vanzelf tot de ontdekking of het beoogde doel met het project wordt gerealiseerd. Als het antwoord bevestigend is dan kunnen we tegen de rest van Europa zeggen: Kijk, bij ons werkt Theorie U en kijk er zelf ook eens met een open instelling naar! Misschien wat kort door de bocht, voor al die subsidiecenten mag je mensen wel iets bieden hebben waar ze wat aan kunnen hebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s