Onvergetelijk jaar

Altijd weer aandoenlijk de nieuwjaarsreceptie van de provincie Friesland. Allemaal bobo’s die pretenderen wat te besturen ook al hebben ze geen idee welke kant het op zou moeten. De Commissaris van de Koning Arno Brok had het in zijn nieuwjaarstoespraak over een onvergetelijk jaar vanwege het project Culturele Hoofdstad van Europa. Na afloop werden er bij de uitgang krantjes met het jaarprogramma uitgedeeld, ik wist even niet te antwoorden op de vraag: Wilt u er ook eentje? Die dingen zijn toch huis aan huis in Friesland bezorgd? Dit ongetwijfeld onvergetelijke jaar werd in Amsterdam geopend met een optreden van het Nederlands Blazers Ensemble met een ode aan de grutto, het boegbeeld van de teloorgang aan biodiversiteit in de Friese weilanden. In de wandelgangen van de receptie kon onder de participanten van dit burgerinitiatief grote ontevredenheid geconstateerd worden: politici pikken het onvoldoende op. Daags later konden we in de Leeuwarder Courant lezen dat de Friese collegepartijen zeer tevreden zijn met zichzelf, met elkaar en het uitgevoerde (non-)beleid. Het ziet ernaar uit dat we nog wel een tijdje last zullen hebben van landschapspijn.

Gedeputeerde Sietske Poepjes van cultuur moet met de spelers in het culturele veld gaan praten over een herijking van beleid. Die vertoonden recentelijk een ongekende eensgezindheid, daar moet overeenstemming mee bereikt kunnen worden. Die eensgezindheid betrof natuurlijk het manifest om nader onheil af te wenden, denk maar niet dat de spelers het onderling eens zijn over een vervolg. Er is in ieder geval de nodige tijd gewonnen, mooie gelegenheid om eens na te denken over de te volgen strategie. In de jaren negentig van de vorige eeuw verscheen een boek getiteld Spelen met de concurrent, speltheorie als strategisch wapen. Rond de eeuwwisseling ook in Leeuwarden voor een prikkie te koop, de uitgever had zich hopeloos verkeken op de belangstelling voor het boek. Als ik het mij goed herinner kocht ik het bij een warenhuis dat niet meer bestaat. Opmerkelijk hoe weinig belangstelling mensen hebben voor zaken waar je wijzer van kunt worden.

Tot op heden was het gebruikelijk dat organisatoren van culturele evenementen zich individueel bij subsidieverstrekkers meldden voor wat centen. Een afhankelijkheidsrelatie die zich bij uitstek leent voor verdeel en heers. De spelers in het Friese culturele veld hebben zich ten behoeve van het manifest gemakkelijk laten organiseren, dit jaar ligt een unieke kans voor het oprapen om zichzelf te organiseren. Spelen met de concurrent. Mocht het allemaal succesvol en naar een ieders tevredenheid verlopen dan zou dit weleens een onvergetelijk jaar (kunnen) worden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s