Automatische piloot

Lange tijd gold de Lange Marktstraat in Leeuwarden als Klein Manhattan. De kantoorkolossen bieden steeds minder mensen perspectief op werkgelegenheid. Dat komt deels omdat de aldaar gevestigde bedrijven veelal onderdeel zijn van een groter geheel en Friezen niet erg bedreven zijn in kantoorpolitiek. Ze laten zich de kaas van het brood eten. Daarnaast zijn er autonome technologische ontwikkelingen van uiteenlopende aard waardoor er bij banken en verzekeraars sowieso banen verdwijnen. Niet echt om vrolijk van te worden, hoe zouden overheden te werk kunnen gaan om te profiteren van technologische ontwikkelingen als robotisering? Gewoon door wat gerichte initiatieven te ontplooien.

Vorige maand organiseerde de openbare bibliotheek een bijeenkomst over robots en die sessie trok zo’n vijfhonderd bezoekers van alle leeftijden. Op de website van het Innovatiecluster Drachten trof ik de volgende tekst aan;

18 december 2017 | Astronaut André Kuipers is de hoofdgast tijdens het Friese EDU-robotics event op 21 februari in Leeuwarden.

In schouwburg De Harmonie komen van 9.00 tot 13.00 uur leerlingen van alle Friese basisscholen mét hun eigen EDU-robot naar deze speciale terugkomdag. Per school zijn twee leerlingen, de robot en één begeleider uitgenodigd om dit speciale EDU-robotics event mee te maken. De kinderen maken er kennis met de robotjes van de andere Friese basisscholen en er is een geweldig programma! De high tech bedrijven van Innovatiecluster Drachten laten de kinderen op een speciale beleefmarkt bovendien kennismaken met allerlei robotica.

Het onderwerp leeft, dat is wel duidelijk. Op zoek naar iets anders kwam ik terecht bij een boek over robotica voor middelbare scholieren. Spelen met robots is leuk, ze zelf ontwikkelen wellicht nog leuker wanneer je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Wat moet je weten en kunnen om ze zelf te ontwikkelen? Bezoek de website http://elementsofrobotics.net waar een linkje te vinden is naar de website van de uitgever van het gelijknamige boek. Aldaar geheel gratis op te halen in de vorm van een pdf-bestand. Mooi boek, ik ben er inmiddels mee begonnen.

Tussen het basisonderwijs en het hoger onderwijs gaapt nog een gat dat gedicht moet worden. Wat zou een overheid kunnen doen? Net als het innovatiecluster een competitie organiseren. Moeilijk is dat niet, het moet natuurlijk nog wel even gebeuren want niet alles gaat op de automatische piloot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s