Te tevreden

Mooi contrast in de laatste Leeuwarder Courant van 2017: prins Constantijn en de koning van de weide. Prins Constantijn is ambassadeur van start-up Nederland en maakt zich sterk voor technologische starters. Die zorgen elders voor veel werk en welvaart en Nederland zou het voorbeeld moeten volgen van het Chinese Sjanghai en het Amerikaanse Silicon Valley. De prins bespeurt in die contreien veel meer ambitie dan hier, we zijn gewoon te tevreden. De nadruk op startende technologiebedrijven heb ik nooit begrepen, het is een tamelijk Darwinistische aanpak. Een kapitaalverschaffer investeert in tien starters in de wetenschap dat meer dan de helft het niet redt en hoopt dat de overlevers het verlies ruimschoots compenseren. Heeft een starter succes en groeit het uit tot iets groots dan zijn de oprichters en durfkapitalisten doorgaans de grote winnaars. Het zijn digitale giganten als Google en consorten die voor een hele scheve verdeling van welvaart zorgen. Dat zouden we in Nederland of Leeuwarden ook moeten willen? Gelukkig zal het niet snel zover komen, volgens hoogleraar Henk Volberda van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit zal Nederland nooit in de topvijf van innoverende landen komen omdat we te weinig doen aan sociale innovatie, het vernieuwen van arbeidsorganisaties.

Menigeen heeft nooit begrepen wat het project rond de grutto nu vandoen heeft met LF2018 wanneer Leeuwarden namens de Friese gemeenschap Culturele Hoofdstad van Europa is. Je hebt cultuur met een hoofdletter C en eentje met een klein letter c. Die met een hoofdletter C wordt doorgaans geassocieerd met uiteenlopende uitingen van kunst. Elke organisatie heeft een cultuur, de manier waarop de leden omgaan met de andere sekse, gezagsverhoudingen, ruimte en tijd. Er zijn boeken volgeschreven over organisatiecultuur en leiderschap. Fascinerend onderwerp omdat de meeste mensen actief in een of ander verband doorgaans hun cultuur niet weten te benoemen. Veel Friezen zullen hun eigen cultuur niet weten te duiden ook al uit zich die in het gebruik van de ruimte. We hebben er landschapspijn aan over gehouden. Prins Constantijn legt te veel de nadruk op starters, maar daar wordt hij voor betaald. In Friesland ligt te veel de nadruk op de agrarische sector ook al worden we daar niet wijzer maar landschappelijk armer van. Volgens mij doen we hier iets niet goed.

Blijkens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn Nederlanders overwegend gelukkig en zijn Friezen veelal nog gelukkiger. Mooi natuurlijk, maar te tevreden is niet goed omdat de neiging om de omgeving te scannen op kansen en bedreigingen dan minimaal is. In 2018 gaat een mooi experiment aangaande sociale innovatie van start. Geen idee wat het allemaal gaat opleveren, ik wens u behalve een goede gezondheid ook veel cultureel plezier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s