Slow change

Mooi interview met Sjoerd Bootsma, http://finsteropfryslan.frl/lwd2018/sjoerd-bootsma-helpt-is-naar-elkaar-staan-schreeuwen/ over de essentie van het project LF2018. Ik ontmoette Sjoerd voor het eerst bij de geschillencommissie van de gemeente Leeuwarden. Samen met iemand anders een bezwaarschrift ingediend tegen de allereerste editie van Welcome to the Village. Niet omdat we iets tegen dat festival hadden of hebben, op voorhand was duidelijk dat een en ander niet goed georganiseerd was. De eerste editie kwam vanwege slecht weer met de schrik vrij, voor dagrecreanten was het niet mooi strandweer en die kwamen om die reden niet (massaal) opdagen. De problemen met het gebruik van de openbare ruimte kwamen om die reden niet aan het licht. Vijf jaar later vernietigt de bestuursrechter onder druk van Stichting Groene Ster Duurzaam nagenoeg alle verstrekte vergunningen omdat … een en ander niet goed georganiseerd bleek te zijn. De rechter draagt de gemeente op overleg te voeren met belanghebbenden en drie keer raden wat er gebeurt? De gemeente Leeuwarden vertikt het om dat overleg te voeren. De organisatoren van Welcome to the Village en Psy-Fi maken zich inmiddels zorgen, Groene Ster Duurzaam heeft het overleg wegens een gebrek aan vooruitgang afgebroken en gaat komend jaar weer de juridische weg bewandelen. Beide organisaties vrezen het resultaat: een verbod op festivals in recreatiegebied de Groene Ster.

Eerder dit jaar kocht ik in de uitverkoop van de Openbare Bibliotheek een boek getiteld Slow Change. Die uitverkoop was noodzakelijk vanwege een verhuizing naar winkelcentrum Zaailand, een ietwat spartaanse locatie met een zekere charme, ik heb nog niemand horen klagen en doe dat zelf ook niet. Het boek leek wel als nieuw en nooit uitgeleend en gaat over sociale innovatie. Bij innovatie denken veel mensen aan productinnovatie, maar je hebt ook procesinnovatie over de wijze waarop producten en diensten worden voortgebracht. Sociale innovatie betreft vernieuwingen van de arbeidsorganisatie. Eerder dit jaar konden we in diverse media lezen dat onderzoek uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen duidelijk maakt dat veel noordelijke bedrijven meer gebaat zijn bij sociale innovatie dan productinnovatie. Ooit had Stenden hogeschool een korte tijd een kenniscentrum sociale innovatie, voor zover ik weet gebeurt er in (Noord-)Nederland op dit vlak weinig tot niets.

Festivals maken zich zorgen over een culturele winter na 2018 vanwege een gebrek aan middelen om ze te financieren. Het spraakmakende psychedelische muziekfestival Psy-Fi is per editie goed voor een impuls in de lokale economie van tussen de twee en drie miljoen euro. Volgend jaar hopelijk een vijfde editie in de Groene Ster en dan zijn ze in totaal lucratiever voor Leeuwarden dan de blockbuster over de schilder Lourens Alma Tadema. Onbegrijpelijk dat de gemeente geen overleg met belanghebbenden wenst te voeren over de gang van zaken volgend jaar. Zo koers je als gemeente snel af op de Artikel 12-status. Friesland is het beste af met uiteenlopende vormen van sociale innovatie waarvan het project LF2018 er eentje is. Welcome to the Village en Psy-Fi zijn annex aan dat project, brengen geld in het laatje bij de lokale middenstand en verdienen derhalve elke denkbare ondersteuning. Moeilijker kan ik niet maken, onbegrijpelijk dat Friese bestuurders en beleidsmakers niet snappen welke impact culturele uitingen waaronder festivals hebben. Geen geval van “Slow Change”, maar traag van begrip.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s