Out of the box

Nu de derde editie van Welcome to The Village voorbij is, is er volop aandacht voor in de media. Menigeen had liever vantevoren geweten waar dat feestje precies in de Groene Ster zou zijn, dan kun je er tenminste rekening mee houden. Ik ben er niet geweest, een inwoner van de nabijgelegen woonwijk Camminghaburen wel. De webmaster van een site geheel gewijd aan recreatiegebied de Groene Ster schoot wat fraaie foto’s die te zien zijn op

http://www.groenesterleeuwarden.nl/Nieuws/2015/WelcometoTheVillage/WelcometoTheVillageFoto.php

Dat festival is een soort van EO-jongerendag voor aanhangers van het seculiere geloof genaamd duurzaamheid. Een leuk plaatje betrof een manier om Out of the box-denken te leren. Een houten hutje met daarop de tekst: laat binnen je vooroordelen achter. Ik snap nu ook waarom ambtenaren van de provincie Friesland dit een innovatief festival vinden: ze hadden maar wat graag deze onzin zelf willen verzinnen.

Welcome to The Village trekt hele aardige mensen als publiek die mij steevast doen denken aan groen flinkse eco-freaks die van alles willen maar niks voor elkaar krijgen omdat ze het fijne niet weten. Het festival trok vooraf enige publiciteit vanwege het feit dat er door de organisatie een koe werd aangekocht die ten behoeve van de gasten werd geslacht en maximaal werd benut voor allerlei lekkere hapjes. Afgaand op berichten in de media heeft het beest een mooi leven gehad want geen productiedier geweest. Het is bekend dat naarmate de welvaart van mensen toeneemt er meer vlees wordt gegeten. Als men elders in de wereld op dezelfde manier (melk)vee gaat houden zoals wij dat hier doen dan wordt dat een ecologisch drama. Daar willen de festivalgangers natuurlijk niks over horen.

In de centrale vestiging van de openbare bieb trof ik nieuw boek aan met de titel Synthetische Biologie. Biologie gaat toch over de natuur? Hoe kan dat synthetisch zijn? De hoofdrolspelers zijn micro-organismen, er zijn vervelende want ziekmakend en er zijn nuttige. Melk bevat micro-organismen die voedselbederf veroorzaken en dat is knap vervelend. Na geneutraliseerd te zijn door een warmtebehandeling kunnen andere micro-organismen er yoghurt en kaas van maken. Gooi al die kleine krengen vooral niet op een hoop. Synthetische biologie gaat over het kweken van nieuwe micro-organismen. Maatschappelijke acceptatie is cruciaal, het wordt tijd dat meer mensen weet hebben van deze nieuwe technologie met potentie. Je kunt gras geven aan koeien, maar het ook raffineren ten behoeve van humane consumptie. Helaas is (nog) niet bekend hoe je nuttige stofjes uit gras en zeewieren haalt, wellicht dat nieuw te ontwikkelen micro-organismen de klus moeten klaren. Lukt het allemaal, dan lever je een aardige bijdrage aan het wereldvoedselvraagstuk.

Welcome to The Village is een festival met meer dan muziek en niet meer dan dat. Ietwat narcistisch publiek met weinig oog voor andere recreanten buiten het festivalterrein. Maatschappelijke problemen worden er niet opgelost en je leert er ook niet Out of the box-denken. Nu nog de navelstaarders van Psy-Fi en dan zijn we er dit jaar weer vanaf.

One thought on “Out of the box

 1. Mocht ik tegen die tijd in NL zijn dan lijkt mij Psy-fi wel erg leuk!

  Overigens moet Lwd niet zo piepen: wees blij dat psy-fi groene ster zo’n mooie locatie vindt, en dat is een -indirect- compliment voor Lwd!
  Wees er blij mee!
  Is een wereldwijd festival he?

  Niet onderschatten hoor…

  Psy-fi heeft volgens mij geen enkele ambitie, behalve muzikaal/visueel geheel uit je bol gaan, en daar is wat mij betreft helemaal niks mis mee.
  Sterker nog: dat moet. Mensen MOETEN af en toe geheel ontladen en nieuwe energie opdoen.
  En beeld en geluid (muziek) zijn daar ultieme middelen voor.
  Sex ook, alleen tja, een sex festival zonder beeld en geluid gaat het ook niet redden.

  Mensen moeten dansen. Alleen of met zijn tweeen, drieen,velen.
  Dat moet.
  Vrij van alles. Even geen zorgen.

  Aan top van de voedselketen staan vergt ongemerkt nogal wat resources. Stress dus, en die stress moet ontladen.

  Dat kan heel goed door zintuigen te prikkelen. Dat is wat Psy-fi doet.
  Wttv in véél mindere mate. Want ineens moet je toch nadenken over voedselketens en CO2 uitstoot terwijl je met een leuk miepje danst.

  Het is zowiezo zo al bizar dat festivals een soort van rol van wetenschappers en politici overnemen.
  Als wetenschappers en politici hun taak nou eens goed zouden uitvoeren dan kun je gein en ongein van elkaar scheiden.

  Maar ja, beide volgen inmiddels een ‘politiek doel’ dus kunnen ze alle hulp/promotie gebruiken.

  Degene met de beste marketing(budget) wint. Meestal.

  Wttv kan grafisch/kunstzinnig gezien zowiezo al niet op tegen Psy-fi.

  http://www.psy-fi.nl/#!gallery/cmbz

  Maar nogmaals. Wees er maar blij mee. Koester het. Zowel met Wttv, Psy-fi en Promised Land.
  En ja, er is overlast, dommigheid en alles.

  Wel. Dat is 10 dagen ff ellende en verder prachtig uitzicht en mooi wonen daar.
  Er zijn mensen op deze wereld die het heel veel slechter getroffen hebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s