Gemeente Leeuwarden hardleers

Innovatie is de hoofdact van muziekfestival Welcome to The Village in recreatiegebied de Groene Ster. Dat las ik althans in de Leeuwarder Courant. Geen woord over het feit dat het gebied niet te gebruiken is omdat – ook dit jaar – de doorgaande fietspaden geblokkeerd zijn. Menig recreant dacht gebruik te kunnen maken van een fietspad, helaas een zwart scherm blokkeert na vele meters het pad. Nu ben ik ter plaatse behoorlijk bekend, het overkwam mij hardlopend ook. Werkelijk nergens stond aangegeven dat je ergens niet door kon lopen of fietsen. Zaterdagmiddag trof ik een oudere mevrouw woonachtig in de nabijgelegen woonwijk Camminghaburen op zo’n doodlopend fietspad. Dacht met mooi weer een wandeling te kunnen maken, had wel begrepen dat er iets gaande was in de Groene Ster maar wist niet dat het fietspad geblokkeerd was. Mevrouw had geen idee hoe ze dan wel een leuk rondje kon wandelen. Had die mevrouw beter kunnen weten?

Vorig jaar was er veel gedoe over het festival dat nog moet komen, Psy-Fi. Menigeen had geen idee dat nagenoeg de hele Groene Ster niet gebruikt kon worden, raadsleden prevelden woorden over betere communicatie. De website van de gemeente Leeuwarden maakt in de agenda wel melding van het festival Welcome to The Village, met een linkje naar de pagina waar je tickets kunt kopen, maar zegt niets over beperkte toegankelijkheid van het gebied. Ook in de lokale Huis aan Huis-uitgave geen woord over geblokkeerde fietspaden. Ik heb de website van de festivalorganisatie geraadpleegd, het gepresenteerde kaartje toont middels Google Maps de Groene Ster van voor de herinrichting. De mevrouw die ik sprak had onmogelijk kunnen weten van de blokkade, het fietspad is van na de herinrichting. Gelukkig was mevrouw voorzien van een waterfles en in het bezit van een montere instelling: ik zie wel waar het schip strandt.

Zelf liep ik hardlopend ook tegen zo’n zwart scherm, moest derhalve een stukje terug. Voor mij geen probleem met de hele marathon van Sneek nog in de benen. Leeuwarden zou een dergelijk evenement niet weten te organiseren, het vereist dat je met enige precisie hekken weet te plaatsen en markeringen weet aan te brengen zodat de vereiste afstand wordt gelopen en niet iets tussen de 40 en 45 kilometer in. Een paar hekken en borden in een recreatiegebied is al te ingewikkeld. Je zou verwachten dat na alle commotie van vorig jaar wel een checklist is opgesteld met punten die afgehandeld moeten worden en daarna afgevinkt kunnen worden, vermoedelijk ook te moeilijk.

Het is duidelijk: de gemeente Leeuwarden neemt recreanten in de Groene Ster nog steeds niet serieus. Wanneer stapt de voor dat gebied verantwoordelijke wethouder op?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s