Kruisbestuiving

Vakanties zijn voor veel mensen geschikte momenten om eens wat te lezen. Wellicht om die reden dat organisaties als de NOM en de Water Alliance recentelijk een editie van hun huisorganen verstuurden. Immer nieuwsgierig lees ik die met plezier, ze worden desgevraagd kosteloos toegezonden. Het pr-instrument van de NOM heet de NOMMER en kent volgens het colofon een oplage van 3500 exemplaren, hoeveel exemplaren van Waterproof worden verzonden is niet bekend. Duidelijk is wel dat er niet veel mensen in Noord-Nederland zijn die beide bladen lezen. Best wel jammer, beide organisaties belichten de pareltjes in deze regio en je zou bijna denken dat het in innovatief opzicht geweldig gaat in Noord-Nederland. Schijn bedriegt, je ziet steeds dezelfde bedrijven op verschillende plaatsen opduiken. Gelet op het beperkte aantal staan we er in deze contreien niet goed voor.

De NOM besteedt natuurlijk maar wat graag aandacht aan de bedrijven waarin de organisatie financieel participeert of heeft geparticipeerd. Die laatste categorie heeft kans gezien de lening terug te betalen en dat mag dan wel even vermeld worden. Over de minder gelukkigen lezen we uiteraard nooit wat. Dus in de NOMMER aandacht voor dat Leeuwarder bedrijf dat aan serious gaming doet. Dat bedrijf wordt zo vaak genoemd dat ik moet vaststellen: serious gaming in Friesland is dat bedrijf. Een beetje mager allemaal. Ook in het huisorgaan van de NOM aandacht voor een Gronings bedrijf dat een filtratietechniek heeft ontwikkeld om dranken zoals melk langer houdbaar te maken. Op een of andere manier weten ze zoveel micro-organismen uit de melk te filteren dat die langer dan gebruikelijk houdbaar blijft. Volgens het bedrijf zou je dan melk in vloeibare vorm met schepen kunnen exporteren. Nu kan dat niet want bedorven voordat het arriveert. Nu bestaat melk overwegend uit water en water over water transporteren is een even onzinnige als dure grap. In Leeuwarden staat een zuivelverwerkend bedrijf dat in de volksmond de Condens wordt genoemd. Daar maken ze van melk melkpoeder en gecondenseerde melk. Ten koste van de nodige energie wordt water aan de melk onttrokken en ondergaat het een behandeling waardoor micro-organismen voor eeuwig het loodje leggen zodat het product lekker lang houdbaar blijft. Ook in de tropen, daar zitten veel afnemers die misschien liever dagverse zuivel willen consumeren maar vanwege het klimaat niet ons melkvee kunnen houden. In de Verenigde Arabische Emiraten speelt geld geen rol en bouwen ze rustig een megastal met airco. In Zuid-Amerika en China worden eveneens megamelkveehouderijen gerealiseerd. Het enige aardige van dat Groningse bedrijf is hun verdienmodel: afnemers betalen voor het gebruik van de apparatuur. Handig voor het geval je, naar verwachting, weinig betalende klanten zult hebben.

Waterproof besteedt niet verrassend aandacht aan bedrijven in de watersector. Het blad wordt slecht gelezen, ik heb eens twee bedrijven aan elkaar voorgesteld die allebei een keer in een verschillend nummer hadden gestaan. Met foto’s van de betrokkenen, ze (her)kenden elkaar niet ook al zijn ze beiden in Leeuwarden gevestigd. Innovatie is voor een deel Research & Development (R&D), maar ook kruisbestuiving. Van dat laatste komt in Noord-Nederland weinig terecht, (semi-)overheden die daarin een rol (zouden) kunnen spelen doen dat niet. Een Fries bedrijf kreeg recentelijk subsidie toegewezen voor het ontwateren van melk bij de bron, op de boerderij dus. Het hield daarover een korte presentatie bij een gelegenheid waar ook een Leeuwarder bedrijf actief in membranen een praatje hield. Beide bedrijven kennen elkaar inmiddels, meer geluk dan wijsheid. Sneu voor dat Groningse bedrijf, biomassa waaronder melk moet je bij de bron aanpakken. Andere oplossingen hebben geen perspectief.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s