Geen team, geen missie

Zes september 2013: Leeuwarden mag zich in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Tot zover het goede nieuws. Leeuwarden wil van alles maar kan nog geen drie muziekfestivals in recreatiegebied de Groene Ster probleemloos laten verlopen. In ruim een jaar tijd heb ik drie van die festivals van dichtbij kunnen volgen: de eerste twee edities van Welcome to the Village (WttV) en de eerste editie van het onlangs gehouden Psy-Fi. Bij de laatste gesproken met vrijwilligers en festivalgangers en prachtige foto’s gezien die gemaakt zijn op het festivalterrein door een vooruitgeschoven post. Inlichtingen inwinnen, iets dat ambtenaren niet doen. Die droppen lukraak festivals in een recreatiegebied waar dagelijks duizenden mensen aangetroffen kunnen worden. Nee, die zie je niet vanachter een bureau op het stadskantoor. Als er een Capability Maturity Model voor het organiseren van evenementen bestaat dan scoort Leeuwarden niveau 0. De organisatie is er zich (nog) niet van bewust dat voor het vlekkeloos laten verlopen van evenementen relevante kennis en vaardigheden nodig zijn.
Overigens ben ik bij geen enkel festival op het terrein geweest, ik kijk vooral naar wat er (niet) gebeurt. Mijn belangstelling gaat uit naar de overeenkomsten en de verschillen. De eerste edities van WttV en Psy-Fi hadden het geluk dat het geen strandweer was zodat de dagrecreanten niet kwamen opdagen. Daardoor kwamen de verborgen gebreken niet aan het licht. Bij de tweede editie van WttV kwamen die wel massaal. Oeps, vergeten sanitaire voorzieningen te regelen. Ai, doorgaande fietspaden geblokkeerd en dat nergens aangeven. Diezelfde fout werd een maand later bij Psy-Fi rustig weer gemaakt. De kern van het probleem: de artistieke invulling van de festivals bepaalt het gebruik van de openbare ruimte. De gemeente Leeuwarden is beheerder van die ruimte en moet er voor zorgen dat de medegebruikers zoveel mogelijk hun gebruikelijke dingetjes kunnen doen. Leeuwarden zegt in feite: “Hier heb je je evenementenvergunning en zoek het maar uit. En niet te veel lawaai maken want anders krijgen we klachten.”
De organisatie van Culturele Hoofdstad distantieert zich van Psy-Fi, las ik op meerdere plaatsen. Een ietwat arrogante opstelling. Met inachtneming van relevante wet- en regelgeving mag iedereen iets organiseren, ook in 2018. Terecht heeft het College van B&W een link gelegd tussen Psy-Fi en 2018, zo ervaren tal van festivalgangers dat ook. Overigens kun je van Psy-Fi gelet op hun logistieke uitdagingen heel wat leren waar ook CH2018-projecten profijt van kunnen hebben.
Leeuwarder ambtenaren en iets leren. De organisatie waar Leeuwarden het meeste van kan opsteken is het Ministerie van Defensie. Net als een gemeente een ambtelijke organisatie met als verschil dat Defensie op gezette tijden nevenactiviteiten op ongebruikelijke plaatsen moet ontplooien waartoe het processen en procedures heeft ontwikkeld. Festivals in de Groene Ster hebben, zeker in het geval van Psy-Fi, een vreedzaam karakter, het gaat om de overeenkomsten en de verschillen. Je moet niet het strijdtoneel verwarren met het podium van een artiest. Het tegenovergestelde is nog vervelender, veel spektakel en na afloop weinig geluidsoverlast.
Bij Defensie hebben ze een mooie slogan: een team, een missie. Ten opzichte van het project CH2018 hebben ze het iets gemakkelijker, politici bepalen wie de tegenstander is en militairen mobiliseren mensen en materieel voor een missie. Voor het veiligstellen van de toekomst van Friesland moeten we niet bij de organisatie van Culturele Hoofdstad zijn, op 6 september 2014 is het: geen team, geen missie.

Advertisements

One thought on “Geen team, geen missie

 1. ” De organisatie van Culturele Hoofdstad distantieert zich van Psy-Fi, las ik op meerdere plaatsen. Een ietwat arrogante opstelling. ”

  Dat viel mij ook al op ja. En ietwat? Super arrogant gewoon!

  Eerste impuls: Ik had er ineens zo mijn eigen gedachten bij: oh, het is niet door een Fries/Leeuwarder georganiseerd, en DUS geen lid van de Mienskip en DUS distancieren wij ons hiervan!

  Maar… nu komt het…

  Het kan ook de absurd slechte berichtgeving zijn van de Leeuwarder Courant.
  Het KAN. Ik weet het even niet.

  Lees het zelf:

  http://www.lc.nl/friesland/cultregio/lwd2018-geen-band-met-psy-fi-17615633.html

  Hoe moet je dit interpreteren?
  Is het idd zo dat lwd2018 domweg met psy-fi niks te maken heeft (en dus klachten onterecht bij lwd2018 terechtkomen) of WIL lwd2018 niks met psy-fi te maken hebben?

  DAT is dus even de vraag!

  In het ene geval distancieert 2018 zich van psy-fi mbt klachten. =Geheel terecht.

  In het tweede geval distancieert 2018 van psy-fi in zijn algemeenheid, en DAN wordt het inderdaad super arrogant! Tot op het randje van afgunst, jaloezie en inteelt.

  De berichtgeving, de tendens, de kop, de one-liner, de url van LC is domweg uitermate beroerd en misleidend. Slechte journalistiek maakt meer kapot dan je lief is…pppff..

  ~~~~~~~~~~~~~~

  Ik heb alleen wat foto’s en filmpjes gezien van Psy-Fi maar ik vond het er te gek uitzien en klinken! Geen idee of het daar van afgekeken is, maar zoek op google maar eens op Boom Festival Portugal . En dan op images.

  Geweldig mooie aankleding, tenten, doeken, ‘parasollen’.

  Afijn kijk zelf maar.

  https://www.google.nl/search?q=boom+festival+portugal

  https://www.google.nl/search?q=psy-fi+festival+leeuwarden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s