Verandering van perspectief

Niet bij het muziekfestival Psy-Fi geweest en toch allerlei associaties. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe mensen dingen aanpakken en dan te kijken of het misschien beter kan. Minder leuk is het gebrek aan slagvaardigheid bij de gemeente Leeuwarden. Bij twee festivals in recreatiegebied de Groene Ster waren de doorgaande fietspaden geblokkeerd vanwege de festiviteiten en stond dat ter plekke nergens aangegeven. Bij werkzaamheden aan de weg worden standaard hekken met een bordje ‘doorgaand verkeer gestremd’ ingezet, het bleek voor de ambtenaren van Leeuwarden een te grote opgave om drie van die borden in de Groene Ster te plaatsen. Die stad wil in 2018 tal van evenementen in het kader van Culturele Hoofdstad organiseren terwijl het niet eens lukt om drie eenvoudige muziekfestivals vlekkeloos te laten verlopen. Wat doet die wethouder LCH2018 eigenlijk de hele dag?
Evenementen vinden per definitie op een bepaalde plek plaats. Er is minimaal een evenementenvergunning vereist en wanneer die wordt verleend doet de gemeente er een kaartje bij met daarop aangegeven het gebied dat gedurende het evenement aan de openbare ruimte wordt onttrokken. Sinds de herinrichting van de Groene Ster een jaar geleden heb ik nog geen kaartje voorbij zien komen dat in overstemming was met de werkelijkheid. Dat is niet alleen slordig maar ook vervelend want zo kan de gemeente nooit op de eigen website aangeven welke delen van het recreatiegebied afgesloten zijn. Dat komt de kwaliteit van de communicatie naar burgers toe niet ten goede. Overigens beschikte de organisatie van Psy-Fi ook niet over adequaat kaartmateriaal, zag ik tijdens een fietstochtje.
Voor al deze problemen bestaat een oplossing en die heet: Geografisch Informatie Systeem (GIS). Dat is software waarmee je gegevens registreerd die betrekking hebben op iets dat zich in de (openbare) ruimte afspeelt. De mogelijkheden in relatie tot het organiseren van evenementen al dan niet in kader van Culturele Hoofdstad zijn te talrijk om hier te noemen. De meeste GISsen hebben een 2D-karakter, in de digitale nieuwsbrief van iBestuur las ik een informatief stukje over 3D-GIS, zie http://ibestuur.nl/podium/ontwikkeling-3d-geo-informatie-maakt-grote-sprongen . De provincie Drenthe heeft ervaring opgedaan met dit type software om inzicht te krijgen in windmolenparken, zo las ik. Opmerkelijk, gelet op de heftige discussie over windmolens in Friesland. Niemand die zich een beeld kan vormen van die dingen, hebben ze in een buurprovincie daar al aardig zicht op gekregen.
Uit de media begrijp ik dat een te nemen besluit over windmolenparken geen onderwerp van Provinciale Staten-verkiezing gaat zijn. Dat is raar. Politici willen een besluit gaan nemen over iets waarvan ze de gevolgen niet kunnen overzien. Weliswaar zijn er hulpmiddelen waarmee je anno nu een beter beeld kunt vormen, maar die worden niet benut.
Wat mij betreft hebben iets te veel mensen een tik met de molenwiek gehad waardoor ze een en ander niet meer in het juiste perspectief kunnen zien. Het lijkt mij niet meer dan normaal en democratisch dat een vergaand besluit over de visuele toekomst van Friesland aan de kiezer wordt voorgelegd. Ga eens buurten in Drenthe zou ik zeggen, tenzij die hekken met borden ‘doorgaand verkeer gestremd’ bij de provinciegrenzen staan. Tja, dat heb ik dan weer niet gecontroleerd.

Advertisements

One thought on “Verandering van perspectief

 1. Linksdumps maar even. Kan ik weer wat vensters sluiten.

  stikje mienskips duiding.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/09/het-failliet-van-post-democratisch-europa

  Wie kijkt naar wie?

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2737708/Is-smart-TV-SPYING-family-Investigation-reveals-personal-data-TV-sets-knows-you.html

  En hij blijft hilarisch!
  flatgebouw Nederland.

  http://www.meervrijheid.nl/?pagina=979

  Overigens: Obama gaat iets van weet ik hoeveel miljard investeren in onderzoek naar het brein, maar ook naar een onderdeel/aspect van… een geneeshuis!

  Nee, niet voor burgers uiteraard, maar voor soldaten. Ofwel: militair industrieel complex.
  En voor astrounauten. Immers, het is best lastig op slachtveld, in de ruimte ziek te worden.

  DUS zijn/gaan ze nu alternatieven zoeken voor geneesmethoden.
  Ik moet toegeven: ze zoeken niet per se in de verkeerde richting. In feite: behoorlijk in de goede! 🙂

  Tis niet zo dat ik denk: nou, bij de eerste afslag het spoor al bijster.
  Maar goed, de burger zal deze tech niet krijgen. Misschien over 15 jaar of zo, maar ws nooit.

  En dus kansen voor Friesland: geneeshuis op basis toekomstige militaire en ruimte technologie.
  Gewoon onder/boven de radar doorvliegen. Al zul je het eerst alleen maar toepassen op de rijken der aarde. Voor veel geld. En op Friezen zelf natuurlijk. Voor weinig geld.

  En diezelfde tech is zeker toepasbaar op water, ook al zo’n speerpunt van Frl, en MISSCHIEN wel op voeding, voedsel industrie/landbouw/veeteelt/energie/zuivel.

  Wel, die laatste paar weet ik eigenlijk ook wel zeker, alleen de methodes hoe/waarop is zo divers, kun je geen one-size-fits-all solution voor geven. Zul je per onderdeel moeten uitzoeken.

  Immers. Een koe is geen appel,een kip geen kaas, melk geen varken en yogurt geen tomaat.
  En toch houden ze ons alleen in leven en redelijk gezond.

  Ze moeten iets ‘gezamelijks’ hebben. Maar wat? En wat als er iets mis is gegaan met dat ‘gezamelijks’? Is dat wat we ziekte noemen?

  Zou je oud kunnen worden als je alleen maar varkensvlees eet? Of Kip? Tomaten? Melk? Appels? Brood? En zo nee, waarom niet? En zo ja, waarom wel? Is voeding alleen maar voeding, of is/kan voeding ook een instant-geneesmiddel herbergen? Waarom genezen mensen van bepaalde voeding? Waarom worden veel medicijnen van de natuur gemaakt? Is daar een gemeenschappelijke overeenkomst in?

  Zou het kunnen, dat als je iets maakt dat rond is, dat het dan altijd kan rollen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s