Ambtenaren in actie

Maar goed dat ik in mijn leven wat semi-militaire vaardigheden heb opgedaan want die kwamen tijdens het hardlopen in de Groene Ster goed van pas. Psy-Fi is het vierde muziekfestival in ruim een jaar tijd waarbij de communicatie niet goed geregeld is. Het wordt hoog tijd dat autistische ambtenaren in beweging komen, mensen zijn doorgaans niet zodanig telepathisch begaafd dat ze op afstand kunnen waarnemen wat er zoal in het recreatiegebied te doen is.
Onlangs een leuk en leerzaam ingezonden stuk op Liwwadders.nl over de toestand van het Leeuwarder bos. De schrijver vroeg zich ergens halverwege af of ambtenaren ook evalueren wat ze zoal gedaan hebben. Ik begrijp uit het verhaal dat hele stukken bos dood zijn als gevolg van verkeerde keuzes omtrent de aangeplante bomen in relatie tot de grond en de waterhuishouding. Het deed mij denken aan een techniek met de naam After-Action Review (AAR). Ontwikkeld door het Amerikaanse leger om vaardigheden aan te leren, is AAR ook heel goed bruikbaar bij bedrijven en overheden. Bij een after-action review hoort een before-action planning en het lijkt een beetje op het formuleren van beleid. Beleid is bedoeld om het verschil te overbruggen tussen de huidige en een gewenste situatie. Ambtenaren bedenken maatregelen om het verschil te overbruggen met de doorgaans stilzwijgende aanname dat het inzetten van de beleidsinstrumenten leidt tot de gewenste eindsituatie. Met een beetje geluk vindt achteraf beleidsevaluatie plaats. In principe moet je vooraf kwalitatief kunnen beredeneren in welke mate de voorgestelde maatregelen tot het gewenste resultaat leiden omdat je anders maar wat doet.
Legereenheden komen in het veld allerlei onverwachte situaties tegen, de tegenstander gedroeg zich (helaas) niet als verwacht, (kunnen) anticiperen is onderdeel van het geheel. Festivals in de Groene Ster lenen zich goed voor deze AAR-benadering omdat er in het veld resultaat geboekt moet worden en er net al bij Amerikaanse legereenheden onverwachte gebeurtenissen kunnen voordoen. Met het oog op een vlekkeloze uitvoering van LCH2018 kun je maar beter geoefend hebben.

Hoe zag mijn AAR eruit?
1. Wat was je plan? Rondje hardlopen in de Groene Ster.
2. Waaruit bestond je voorbereiding? De website van de gemeente Leeuwarden geraadpleegd en de lokale Huis aan Huis-uitgave doorgeploegd om te kijken of er stremmingen i.v.m. Psy-Fi te verwachten waren. Niks gevonden.
3. Waar liep je tegenaan? Metershoge hekken die de doorgang blokkeerden.
4. Hoe heb je geanticipeerd op deze onverwachte gebeurtenis? Half-hangend boven een sloot de hindernis genomen.
5. Wat heb je geleerd? Dat de gemeente Leeuwarden te beroerd is om duidelijk te maken wat recreanten in dat gebied zoal kunnen verwachten.

Er zijn nu vier leermomenten verstreken en de ervaringen geven geen aanleiding te veronderstellen dat LCH2018 probleemloos gaat verlopen. Het lijkt mij verstandig dat ambtenaren in actie komen en zich de AAR-techniek in volle omvang eigen maken. Even informeren bij defensie zou een geschikte eerste stap kunnen zijn. Doe vooral rustig aan, hardlopen doe ik wel maar wel graag zonder hindernissen.

Advertisement

5 thoughts on “Ambtenaren in actie

  • Mensen met een autistische stoornis hebben het niet gemakkelijk. Een oomzegger van mij heeft er eentje zodat ik enigszins weet wat het inhoudt. Je niet kunnen verplaatsen in een ander of een andere situatie lijkt mij knap vervelend. Ook ambtenaren die geen autistische aandoening hebben kunnen zich soms maar moeilijk in een ander of een andere situatie verplaatsen. En dat is weer knap vervelend voor tal van anderen.

 1. FF wat linkdumps.

  Kijk. Groningen doet het wel. Klein beetje denktank achtig iets.

  Bijeenkomst van TNO voor ondernemers in Groningen over 3D printing, Big Data, Internet en Hypersnelle rekenkracht

  Als ondernemer is het essentieel om continu producten en diensten te vernieuwen. ICT ontwikkelt zich snel, lijkt complex, maar is tegelijkertijd wel een onmisbare factor geworden voor product- en dienstinnovaties.

  http://www.gic.nl/innovatie/bijeenkomst-van-tno-voor-ondernemers-in-groningen-over-3d-printin

  Het internet als brein.

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2734123/The-robot-brain-rule-Plans-giant-central-brain-power-millions-machines-world-revealed.html

  http://www.zdnet.be/article/157567/groot-robotbrein-leert-hoe-mensenwereld-werkt/

  En dingen kunnen snel gaan these days. Kijk maar naar Google.

 2. Linkdump deel II:

  Das maar mooi nieuws voor de nederlandsche/friese boer.

  nieuws.nl.msn.com/achtergrond/nederlandse-boeren-behoren-tot-de-modernste-ter-wereld

  Wat minder goed nieuws is is dat de mensheid nogal dommer wordt. Wel. Dat idee had ik al.
  Het gaat overigens best hard.

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2730791/Are-STUPID-Britons-people-IQ-decline.html

  Internet of things. Moeten we helemaal niet willen. Met de poten in de klei. Das veel beter.
  Met je koelkast chatten. Moeten we niet willen met zijn allen.

  http://innovationinsights.wired.com/insights/2014/07/7-reasons-internet-things-doomed/

 3. Linkdump deel III.

  Goed. Zou je je gezichtsvermogen kunnen veranderen door bepaald voedsel? Infra Rood zien, dat soort dingen?

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2734533/Could-Terminator-vision-changing-DIET-Lesser-known-Vitamin-A2-develops-infrared-sight-study-claims.html

  Waarom wetenschap eigenlijk niet meer goed werkt.

  ” Modern science seems to have data coming out of its ears. From genome sequencing machines capable of reading a human’s chromosomal DNA (about 1.5 gigabytes of data) in half an hour to particle accelerators like the Large Hadron Collider at CERN (which generates close to 100 terabytes of data a day), researchers are awash with information. Yet in this age of big data, science has a big problem: it is not doing nearly enough to encourage and enable the sharing, analysis and interpretation of the vast swatches of data that researchers are collecting.”

  http://www.wired.com/2014/08/sciences-big-data-problem/

  En kijk. Nederland is stuk. Kapot. Breindood. Kansloos verloren. Obsolete. Hier valt niet meer tegenop te facepalmen en te headdesken.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/08/walgelijk_smakeloos_respectloos_en_ongepast.html

  En de Russen vinden dit ervan.

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/8/Rusland-geirriteerd-door-onderzoek-MH17-1583653W/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s