Lab Lwd

Leeuwarden kent een aantal wijken die na het opplakken van het Vogelaar-etiket op achterstand zijn gezet en wondermiddel Culturele Hoofdstad 2018 gaat daar een einde aan maken. Dat is wat ik opmaak uit een aantal berichtjes in verschillende media. In het kader van LCH2018 is er een project met de naam Lab Lwd dat ondermeer een film gaat maken met kinderen uit prachtwijken waarvan de kracht nog niet is benut. Het project gaat geleid worden door de man die aan de basis stond van het succes van het festival Welcome to The Village. In artistiek opzicht zit het wel snor.
Tenzij die wijken een aantal onvermoede Hollywood-talentjes kent begrijp ik niet hoe je met het maken van een film een achterstand weet weg te werken. Bij een poging de stapel nog-te-lezen weg te werken kwam ik in het juni 2011 nummer van HBR ( http://hbr.org ) een stukje tegen over social gaming. Nu is HBR een wereldwijd toonaangevend tijdschrift over management en organisatie, dus het kan niet anders of het heeft met geld verdienen te maken. Hoewel ik het boek nog niet heb gelezen lijkt het mij aangename kost, “Reality is Broken: Why Games Makes Us Better and How They Change the World”. Geschreven door Jane McGonigal, zie http://janemcgonigal.com/ Als je kinderen uit achterstandswijken vooruit wil helpen, waarom ontwikkel en speel je dan niet een social game?
Of de effectiviteit van serious en social gaming wetenschappelijk onderbouwd kan worden weet ik niet. Een tijdje terug las ik ergens dat de lector gaming van NHL Hogeschool samen met de Rijksuniversiteit Groningen probeert een masteropleiding op universitair niveau van de grond te krijgen. Kennelijk heeft het tot op heden een te hoog knutselgehalte. Nu is een laboratorium de aangewezen plek om proeven te doen en hypotheses te testen, wat te denken van een groep kinderen die onder begeleiding van NHL Hogeschool aan social gaming gaat doen en een andere groep die een film gaat maken? Ethisch volkomen verantwoord, als het eerste iets oplevert en het tweede niet dan kunnen de deelnemers uit de tweede groep alsnog wat spelletjes spelen en zijn mogelijke verschillen glad gestreken. Baat het allemaal niet, schaden doet het zeker niet. Lab Lwd, daar moet wat van te maken zijn.

Advertisements

4 thoughts on “Lab Lwd

 1. Ik ben toch echt bang dat BV Friesland zich zeker tegen 2018 echt opnieuw moet uitvinden.
  In feite moet de mensheid zich zelf opnieuw uitvinden. Want we beginnen behoorlijk obsolete te worden. Ik leg even later uit waarom.

  Laat ik het gewoon maar eens -politiek ongewenst/incorrect- bij de naam noemen: Die Vogelaarwijken (kansen jongeren, kansenwijken) is niks anders dan Orwelliaans voor kansarme, met een hoge potentie als toekomstloze sloebers.

  De economie verandert zo razendsnel, dat schouders eronder en/of goede wil/intenties niet meer werken. Een film hierover is tegen die tijd ook mosterd na de maaltijd.

  Schouders eronder, Mienskip is straks een zwaar verouderd en sociaal businessmodel.
  Dat WERKT straks niet meer. En met straks bedoel ik (al) tussen de vijf en tien jaar.
  Het is sociaal en politiek vreselijk correct en liev, maar tegelijk vreselijk naief.

  Kijk met name de video in de link.
  Het is maar de vraag of de meeste mensen in de nabije toekomst uberhaupt nog een baan hebben. Robots, al dan niet virtueel, zijn/worden inmiddels zo slim, dat ze mensen obsolete maken.

  Nu al maken self driving cars minder ongelukken dan mensen.
  85% van de bedrijven denkt al na over Big Data, ofwel, beslissingen worden aan machines toevertrouwd. Immers, de computer heeft altijd gelijk.

  Wat mij betreft zitten we aan het begin van een tijdperk waarin de mens nagenoeg overbodig is aan het worden, want machines kunnen alles beter. En sneller, goedkoper, en langer.

  Voorbeeld. Kijk naar de beurs: machines handelen, mensen niet meer. In nanoseconden.
  Advocaat? Rechter? Joh, machines kunnen toch zo in minuten een hele big data set van informatie doorploegen? Artsen? Joh, 20% van de artsen maakt dodelijke fouten. Bij gebrek aan kennis of informatie. Computers hebben daar geen last van. Metselaar? Joh… de eerste huizen zijn allang geprint…geen metselaars nodig. Maak alleen maar de combinatie 3D printer en computers, al dan niet uit de cloud. Muziek componeren? Schilderen? Computers kunnen het nu al, en de mens ziet het verschil niet.

  Wel. En en en en en.

  Waar het op neerkomt is: de mens staat op het punt om keihard ingehaald te worden door machines/robots. De mens ZELF zal aan de ene kant dit fenomeen tegenhouden, maar het is niet te voorkomen. Anders gezegd: werkgelegenheid in de toekomst staat onder enorme druk.

  Laten we eerlijk zijn: kassajuffrouwen zijn in feite al obsolete. Volkomen te vervangen door machines. Maar de vraag is: hoelang zijn levende kassajuffrouwen nog houdbaar als je die zou vervangen door super intelligente robots met een hoog knuffelgehalte?
  Laten we zeggen, een robot in de vorm van een beertje, een aapje, een hondje, een kat?

  Afijn. Kijk met name het filmpje even in onderstaand artikel.
  Je kunt naar mijn mening als BV Friesland niet meer doen alsof het ‘ allemaal niet zo’n vaart zal lopen’ (de bekende Friese Pavlov reactie) want het loopt wél vaart.
  Kijk alleen maar naar bepaalde app’s, big data, en het falen van politici en media.

  Regeren is vooruitzien. Het een ongetwijfeld gepolariseerd filmen van ‘kansenwijken’ is ongetwijfeld politiek correct, maar totaal obsolete. Als de banen van artsen en rechters al op het spel staan, wat wil je dan nog als ‘kansenjongere’?
  Forget it.

  http://daskapital.nl/2014/08/dasvideo_robots_maken_ons_overbodig_allemaal.html

  En deze is ook ‘leuk’.

  http://www.visionair.nl/ideeen/het-patroon-van-tirannie/

  nou ja, zoveel voor nu maar weer eens.

  • Ik weet niet meer langs welke weg het volgende stuk van minder dan een jaar oud onder mijn aandacht kwam, het lijkt mij verplichte kost voor beleidsmakers.

   THE FUTURE OF EMPLOYMENT: HOW SUSCEPTIBLE ARE JOBS TO COMPUTERISATION?

   Robots zijn mechatronische systemen en het is dan ook merkwaardig zoniet onbegrijpelijk dat er in Friesland op dit gebied zo goed als niets gebeurt.

   Weliswaar stemt de gemiddelde leeftijd van de leden van de Raad van Toezicht en de CEO van LCH2018 mij niet volijk, ruim boven de vijftig jaar, de mensen die bij FryskLab en Lab Lwd betrokken zijn, zijn niet alleen jong(er), ze willen ook wat. Babyboomers willen niet (meer) zoveel, het is wachten totdat die het arbeidsproces hebben verlaten. De kunst is nu om gedurende die tijd vormen van vernieuwing te realiseren.

   Vroeger had je wereldtentoonstellingen zodat de mensen kennis konden nemen van de meest recente ontwikkelingen, wellicht moeten we het project LCH2018 ook als zodanig opvatten. De Friese blik is nog altijd te veel op de navel gericht.

 2. “Babyboomers willen niet (meer) zoveel, het is wachten totdat die het arbeidsproces hebben verlaten. De kunst is nu om gedurende die tijd vormen van vernieuwing te realiseren.

  De Friese blik is nog altijd te veel op de navel gericht.”

  Geheel mee eens. Mienskip iS in feite ook op de navel gericht. En dat snap ik ook allemaal wel, het is ook niet verkeerd of zo, en zeker sociaal, maar het aloude jaren vijftig model ‘samen de schouders eronder’ dat werkt domweg straks niet meer. Dat werkt in de EU al niet eens.

  Wees in godsnaam blij met die bio-diversiteit en verschillen in cultuur. Laat een Spanjaard een Spanjaard zijn, een Belg een Belg. Je moet niet proberen er een eenheidsworst van te maken. De praktijk toont wel aan dat dat keihard faalt. Zeker als je religie ook nog mee gaat rekenen.

  Overigens, zo’n Lab LWD komt op mij over als een soort van mini-mini-denktankje.
  Ik denk dat je qua kennis niet mini moet denken maar juist maxi en breed.

  De mens is aan top van de voedselketen komen te staan oa door zijn
  1 lichaamsbouw, (handen, gereedschappen kunnen maken)
  2 taal (intelligent en sociaal kunnen samenwerken) en derhalve
  3 in de toekomst kunnen kijken, ofwel vooruit kunnen denken.

  1 en 2 kunnen ze inmiddels overal wel. En vaak véél goedkoper.
  “Samen schouders eronder” (ofwel Mienskip) slaat dus op 1 en 2. En daar redt je het economisch nu niet (meer) mee… sorry…

  En in de toekomst kunnen kijken gaat nog weer een stap verder dan kwaliteitsverbetering of kennis delen. Grote bedrijven hebben hebben (deels) meer belang bij robots dan bij mensen.
  We staan aan de vooravond van zo’n soort tijdperk. Want al dan niet virtuele robots beginnen toch ernstig slim en zelfstandig te worden.

  Nu weten wat morgen je kansen of bedreiging kunnen zijn heeft de mens, en derhalve de economie en welvaart aan top van die voedselketen gebracht. Daar derhalve niet mee bezig zijn is je eigen economische doodvonnis tekenen.

  Daar kan geen weg naar Dokkum tegenop evenals een windmolenpark in het IJsselmeer.

  Tel daarbij op dat we met landelijke politici zijn opgescheept die met name briljant zijn in het in de eigen voet schieten. Zoals met de boycot van groente, fruit en zuivel naar Rusland.
  Of vergrijzing, krimp, midden-oosten etc.

  Dus problemen zat om over na te denken.
  Vandaar dus weer een pleidooi voor een denktank. Maar dan echt en niet knutsel.
  Full spectrum. Had er in feite al lang moeten zijn… pfff…

  Verder: goed idee, zo’n wereldtentoonstelling. Zou best eens iets kunnen zijn voor 2018, een soort van ‘Wereldtenstoonstelling van Friese bedrijven’.

  Ik doe het filmpje waar het om ging maar even embedden.

  • Het is niet gebruikelijk dat mensen met een technische achtergrond zakelijke bladen als Harvard Business Review lezen, maar ik koop al vele jaren mijn exemplaar bij de Lektuurhal in hartje Leeuwarden.
   Wie bewaart die heeft wat, in het juli-augustusnummer van HBR 2007 trof ik een artikel aan met de titel ‘Six Rules for Effective Forecasting’ en het stuk begint met “The goal of forecasting is not to predict the future but to tell you what you need to know to take meaningful action in the present”. Ik kan moeilijk het hele artikel vertaald hier weergeven, het zal duidelijk zijn dat die zes regels hier nog eens voorbij komen.
   Overigens doen ook hele grote bedrijven al lang niet meer alles zelf, zelfs niet innovatie. In het algemeen geldt, als je niks wilt zien dan zie je ook niet veel. Friezen hebben overwegend de houding ‘we vinden het allemaal wel goed’ en zo’n attitude nodigt niet uit tot om je heen kijken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s