Maken en vermaken

De metalen rijplaten van het ene festival zijn nog niet verdwenen of je struikelt hardlopend in de Groene Ster al over die van de volgende. De komende twee weken gaat het recreatiegebied op slot vanwege Psy-Fi. O, wist u dat niet? Tja, de gemeente Leeuwarden. Wel een afdeling communicatie maar niet communiceren. De mensen kunnen maar beter tijdig weten dat de hele Groene Ster wordt afgesloten voor dit festival dat vijf dagen lang dag en nacht doorgaat. Dat zullen de inwoners van de naastgelegen woonwijk Camminghaburen leuk vinden. Of niet, het draagvlak voor festivals vlak naast de deur neemt rap af. Onlangs riep de voorzitter van het wijkpanel in het Friesch Dagblad de mensen op massaal bij de gemeente te gaan klagen. De organisatie heeft liever dat de mensen zich aldaar beklagen, zo lieten zij mij tijdens een korte onderbreking van het hardlopen weten.
Eigenlijk is het een beetje de schuld van het festival Welcome to The Village. Dat was vorig jaar zo succesvol dat meer mensen iets wilden organiseren. Het derde festival dat was gepland ging wegens een gebrek aan belangstelling niet door. Psy-Fi verwacht vele duizenden bezoekers, toch jammer dat daarvoor een heel recreatiegebied afgesloten moet worden. Gelukkig heb ik na de marathon van Sneek mijn conditie op peil gehouden, dat worden nu hardlooprondjes met een lengte van een halve marathon. Anderen, zoals bezitters van honden zijn minder fortuinlijk. Die zullen op zoek moeten naar een alternatief voor het uitlaten van de hond.
Maken en vermaken is de toekomst van Friesland. Maken is het verwerken van overwegend natuurwetenschappelijke kennis in veelal mechatronische systemen die bij bedrijven geld in het laatje brengen. Vermaken is het organiseren van uiteenlopende culturele evenementen voor jong en oud. Om jongeren aan de regio en de stad te binden en om gepensioneerde babyboomers hier hun geld te laten uitgeven. Welcome to The Village wil meer dan alleen muziek bieden en het deed mij goed dat ik tijdens de opbouw de omgebouwde bibliobus van FrysLab op het terrein zag staan. FryskLab is het mobiele FabLab van Friesland en duizenden mensen hebben inmiddels kennis kunnen maken met het fenomeen Fabrication Laboratory. Zo’n mobiel FabLab heeft maar beperkt ruimte en met een kleine 3D-printer aan boord kun je hooguit wat frutseltjes maken. Van een bedrijf in Leeuwarden dat zich bezig houdt met electrochemical machining heb ik begrepen dat zij samen met vier andere bedrijven gezamenlijk een professionele 3D-printer gaan aanschaffen. Het duurt altijd even in Friesland, ook op dit front wordt wat vooruitgang geboekt.
Nu nog de gemeente Leeuwarden en festivals in recreatiegebied de Groene Ster. Het eerste festival genaamd Promised Land viel met Pinksteren de bewoners van Camminghaburen rauw op het dak. Het servies stond te dansen op tafel, zo lieten enkele bewoners mij in een elektronisch berichtje weten. Psy-Fi zou weleens te veel van het goede kunnen zijn. Een vermaak van dit formaat kan de gemeente niet maken.

Advertisement

3 thoughts on “Maken en vermaken

 1. Ik heb het geloof ik al eerder gezegd: maak gebruik van surround boxen, richt met name het bas geluid richting waar het geen kwaad kan.

  Lage tonen (base bins, waar de meeste energie in zit) hoeven namelijk niet zo richting bepaald te zijn. Hogere tonen zijn wel richting bepalend maar hebben nauwelijks energie en derhalve draagkracht en reikwijdte.

  Bouw desnoods een geluidswal van zand. Of dump oude bakstenen of stoeptegels a la Le Roy. Als je toch al n de buurt bent met de Centrale As. Een leuk duin voor kindertjes. En uitzicht.
  Desnoods bouw je een amfitheater van oude stenen die tevens dient als geluidswal.
  Hoeft morgen niet klaar of zo. Gestadig aan.

  En huur in godsnaam Liquid niet in, dat zijn complete -zwaar overgewaardeerde en zwaar over het paard getilde -randdebielen. En/of hun geluidsman is breindood, want het was op het festival terrein al véél te hard. En vervormd geluid. Ook niemand van de organisatie die ingreep of zo. Het was echt beschamend, zwaar amateuristisch gepruts. Platen die 20 keer overslaan, dat soort dingen. (en ik overdrijf niet!) De schaamte voorbij. Nog afgezien van de open deur muziekkeuze.

  Maar dan. De groene ster biedt ruimte zat voor zowel een evenement als dagrecreatie. Kwestie van managen. Zet maar mobiele plees neer als dagrecreatie even moet verplaatsen. Hoe moeilijk kan het zijn. Huur plees -to- be maar in. Is nog leuk ook.

  Het is ook zonde om GEEN evenementen daar te houden.

  En die 3D printer?
  Gaat snoeihard. Amazon zit er ook dik bovenop.

  “Amazon begint verkoop gepersonaliseerde 3d-prints”

  http://tweakers.net/nieuws/97518/amazon-begint-verkoop-gepersonaliseerde-3d-prints.html

  Nou ja, en en en en en.

 2. Het gebied is groot genoegf om van alles en nog wat tegelijk plaats te kunnen laten vinden. Plee`s in laten vliegen en geluid richten is peanuts en kost nauwelijks meer.

  Maar even wat anders. Ik stuitte toevallig op de site doorgaan.nl

  Een crowdfundig site.
  Ik vind dat Friesland zoiets ook zou moeten krijgen. Zeker met 2018 in het vooruitzicht.

  Ofwel: Friezen/iedereen die kunnen investeren in Friese (potentiele) ondernemers.

  Als je 2018 dan toch vooral als een economische impuls ziet, dan staat een crowdfundingssite in feite aan top van die voedselketen. In feite het NIET doen geeft je eigenlijk een brevet van onvermogen.

  Wat ik ervan vind/denk/hoe ik dat zie:

  -Stimuleren van ideeen bij de Friese bevolking/ondernemers,
  – Een ideeenbank, wat weer anderen ook op ideeen kan brengen,
  – Promotie en bekendheid van je idee,
  – Een idee krijgen wat er qua ondernemingszin bij de Friese bevolking leeft.
  – Het realiseren van gelukte fundings, en dus, al dan niet nieuwe
  – Werkgelegenheid en inkomsten.

  Al met al: stimulering van de Friese economie. En iedereen kan meedoen.
  Als funder of als potentiele ondernemer.

  In feite een hoge mate van democratie. Jij hebt een idee, en mensen vinden het wat of vinden het niks. Zoals vrije markt in feite hoort te zijn.

  Verder zou je die crowdfunding kunnen laten co-sponsoren door Friese bedrijven en overheden.
  Per project.

  Stel iemand wil een verbeterde zeilboot maken. Zeilmakers, houtleveranciers, toerisme industrie, of wie dan ook belang heeft bij zeilboten of zeilen, kan extra geld geven per toegezegd geld. Of per like of share via social media.

  En funding niet gehaald? Jammer! Project mislukt. Niemand is zijn geld kwijt. Misschien volgend jaar weer eens proberen. Het dwingt ook iedereen heel goed na te denken over een idee.

  En in het slechtste scenario hebben sponsors veel gratis publiciteit gehad zonder dat het ze ook maar een cent kostte!

  Tja. En het was natuurlijk leuk geweest als de Friesland Bank het financiele deel zou regelen en afhandelen, maar die bestaat niet meer.
  Maar wie weet. Is er zelfs kans voor een nieuw soort bank: een fundingsbank.
  Een speciale bank die alles regelt mbt fundingsprojecten.

  Ik vind het wel wat die crowdfunding. Tienmiljoen keer beter dan die micro-finance, waar ineens -achteraf- rentes opzitten van 1400% of zo. Maar dat vertellen ze Maxima dan weer niet.

  https://www.doorgaan.nl/nl/

  En trouwens bloggers kunnen ook geld verdienen.

  http://www.thepostonline.nl/tpo-doorgaan/

  Nou ja, en en en en en.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s