Leeuwarden bakt er weinig van

Voorlichters van de gemeente Leeuwarden zijn niet echt geloofwaardig. Naar aanleiding van een berichtje op Liwwadders.nl over een voormalige stadsdichter die op weg naar het strand bij de kiosk in recreatiegebied de Groene Ster op de schermen van het muziekfestival Welcome to The Village was gestuit beweerden de voorlichters van Leeuwarden dat hij pech had gehad: een dag te vroeg. In het Friesch Dagblad van 21 juli een heel stuk over festivals in het recreatiegebied ten oosten van Leeuwarden en de daarmee gepaard gaande ongemakken. Een ervan was dat alle doorgaande fietspaden ter hoogte van het festivalterein waren geblokkeerd, volgens de ambtenaren was dat tijdens het festival overal aangegeven. Ik moet ze teleurstellen: slechts op 1 plek was een bordje aangebracht.
Op zondagochtend was ik wezen hardlopen en een paar honderd meter voor mij fietsten een journaliste van de Leeuwarder Courant en haar partner nietsvermoedend op zo’n doorgaans doorgaand fietspad. Kon ze niet waarschuwen voor de blokkade een stuk verderop, geen bordje te zien. Kennelijk ter plekke niet zo bekend dat ze een sluiproute kenden, ik hardlopend en zij fietsend arriveerden we nagenoeg gelijktijdig bij de ingang van de festivalcamping. Daar kon je zo op en dat hebben ze dan ook gedaan. Van gemeentelijke voorlichters die geklungel proberen te verdoezelen ben ik niet zo gecharmeerd.
Of je nu kennis en ervaring moet overdragen tussen twee edities van een zonnebootrace of een muziekfestival, er is altijd spake van expliciete kennis en persoonsgebonden kennis. Ooit kocht ik ergens in Leeuwarden voor een zacht prijsje de Nederlandse vertaling van ‘The Knowledge-Creating Company’, een klassieker op het gebied van organisatietheorie. In de kern gaat het om het organiseren van innovatieprocessen bij Japanse bedrijven zo’n twintig jaar geleden. Een Japans bedrijf wilde als eerste ter wereld een broodbakmachine op de markt brengen. De techneuten kregen het kneden van het deeg niet goed onder de knie en besloten in de leer te gaan bij een chefkok van een tophotel. Daar leerden ze de fijne kneepjes van het deeg kneden en konden vervolgens die kennis in een apparaat verwerken. Op tal van plaatsen is er sprake van expliciete kennis die je kunt vastleggen en overdragen in teksten, schema’s, formules en tegenwoordig software conform industriestandaarden. Een deel is niet expliciet te krijgen, in het Engels wordt dat ‘tacit knowledge’ genoemd, persoonsgebonden kennis.
Het genoemde boek gaat over de wijze waarop Japanse bedrijven hun organisaties inrichten zodat zowel expliciete kennis als persoonsgebonden kennis benut worden.
De laatste editie van het muziekfestival Welcome to The Village laat zien dat een overkoepelende organisatie node wordt gemist. Ook al bestaan er boeken waar je wijzer van kunt worden, alleen door te doen en ervan te leren krijg je een en ander in de vingers. Gelet op de omissies als ontbrekend sanitair en niet aanwezige bordje weet Leeuwarden Culturele Hoofdstad er weinig van te bakken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s