Welkom in het culturele dorp Leeuwarden

Muziekfestival Welcome to The Village wederom een succes. Ook de tweede editie, met meer bezoekers dan vorig jaar, uitverkocht. Ander goed nieuws: de organisatie heeft geleerd van vorig jaar. Helaas niet genoeg. Het festivalterrein was dit jaar een stukje groter en naar het oosten opgeschoven. Met als gevolg dat het enige toiletgebouw van de hele Groene Ster zich op het festivalterrein bevond. Vorig jaar kwamen structurele gebreken niet aan het licht omdat het prima festivalweer was maar geen strandweer, de dagtoeristen kwamen niet opdagen. Dit keer kwamen ze massaal opdagen en omdat de organisatie nu wel de parkeerstromen uit elkaar had gehaald was dat geen probleem. Zeer vervelend moesten nu duizenden recreanten het zonder sanitaire voorzieningen doen. Een tweede toiletgebouw is in aanbouw, waarom het niet tijdig is afgemaakt voor het zomerseizoen is mij een raadsel. Aan deze gang van zaken kun je merken dat organisatie en gemeente Leeuwarden er niet in slagen zich te verplaatsen in de reguliere gebruikers van het recreatiegebied.
Iets minder dan een jaar geleden is de Groene Ster feestelijk heropend na een zeer geslaagde herinrichting. Naar verwachting kan er nu vaker met mooi weer gezwommen worden, geen garantie dat er geen blauwalg meer zal optreden. Het mooie strandweer kon onmogelijk als een verrassing aangemerkt worden, niemand die de moeite neemt om toiletvoorzieningen te regelen. De gemeente Leeuwarden wil in 2018 in het kader van Culturele Hoofdstad tal van evenementen organiseren waar Welcome to The Village er een van is. Kennelijk geldt voor niet-evenementbezoekers dat die de pot op kunnen … als die er zou zijn!
Na Promised Land en Welcome to The Village staan nog twee muziekfestivals op het programma en dat terwijl het bestemmingsplan van recreatiegebied de Groene Ster helemaal niet toestaat dat er festivals worden georganiseerd. De gemeente Leeuwarden mag drie keer ontheffing verlenen, een organisatie moet niet alleen een evenementenvergunning aanvragen maar ook een omgevingsvergunning omdat een evenement in strijd is met het bestemmingsplan.
Na het succes van de eerste editie van Welcome to The Village zijn kennelijk bij de gemeente Leeuwarden de stoppen doorgeslagen. Voor het vierde festival genaamd Psy-Fi is het de bedoeling dat de hele Groene Ster 15 dagen lang wordt afgesloten voor regulier gebruik. Het festival staat gepland voor eind augustus. Ik kan melden dat een inwoner van de nabijgelegen woonwijk Camminghaburen niet alleen een bezwaarschrift heeft ingediend maar ook een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter heeft aangevraagd. Een voorlopige voorziening conform de Algemene Wet van Bestuur is de tegenhanger van een kort geding.
Ik vind het geweldig dat Leeuwarden de titel European Capital of Culture 2018 heeft veroverd. Vermoedelijk kunnen ze in menig Fries dorp beter een dorpsfeest organiseren dan deze gemeente in de Groene Ster een muziekfestival. In 2018 moet menig evenement in 1 keer goed uitgevoerd worden, na twee edities Welcome to The Village heb ik er geen vertrouwen in. Organisaties en gemeente Leeuwarden hebben schijt aan de andere reguliere gebruikers van een stuk openbare ruimte. Dit jaar konden die wegens het ontbreken van wc’s niet eens de pot op. Welkom in het culturele dorp Leeuwarden.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s