Slechte tijden, goede tijden

Je zou verwachten dat politieke partijen op de Dag van de Democratie een beetje vrolijk kijken. Een week na de bekendwording dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa mag zijn was er bij sommige partijen in het stadhuis geen glimp van enige vreugde te ontdekken. Niet echt verbazingwekkend, partijen die vorig jaar tegen deelname van de stad aan de titelrace waren kunnen deelname aan een College van B&W wel vergeten. Voor de zekerheid heb ik recentelijk nog een rondje langs de websites van de lokale partijen gemaakt: de voorstanders melden het heugelijke feit, de tegenstanders doen voorkomen alsof er helemaal niets is gebeurd laat staan dat er een opmerkelijke prestatie is geleverd.
Nu is het in de wereld van de politiek niet ongebruikelijk dat je je aanpast aan een nieuwe (politieke) realiteit, dat anderen waartoe jezelf niet hoort een bepaald besluit aan een meerderheid hebben geholpen kun je ook niets (meer) doen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ik ben benieuwd of de geharnaste tegenstanders van deelname nog steeds mordicus tegen zijn. Het wordt voor mij nog lastig stemmen dan. Zeker twee partijen onder de tegenstanders waren overigens ook tegen de Nieuw Zaailandplannen, je vraagt je af wat die partijen aan de toekomst van Leeuwarden willen doen. Nog even een weetje: Nederland mag pas in 2033 weer een culturele hoofdstad leveren. Het buitenkansje dat voorbij kwam hebben we toch mooi even benut.
Dat de werkgelegenheid die gepaard gaat met de aanwezigheid van vliegbasis Leeuwarden in de toekomst niet dezelfde zou zijn als in het verleden was voor mij al langer duidelijk, nu is het hopelijk voor iedereen helder. Het kabinet heeft besloten een eenheid F-16 toestellen te schrappen en JSF-vliegtuigen te kopen. Of dat allemaal handig en verstandig is laten we maar even in het midden, de noodzaak voor gloednieuwe werkgelegenheid is nu glashelder. Goed dat we ons als stad in 2018 met de titel European Capital of Culture kunnen tooien om beweging in de Friese samenleving te krijgen en de resultaten van de inspanningen internationaal uit te venten. Van defensie kunnen we leren organiseren, de projecten in het kader van Culturele Hoofdstad zullen met welhaast militaire precisie uitgevoerd moeten worden.
Uit berichten in de media heb ik begrepen dat 2018 ook voor vliegbasis Leeuwarden een afsluiting vormt van een periode en het begin van een wat onzekere toekomst. Mooi moment om alles uit de kast te halen. Wat te denken van de luchtmachtdagen van 2018 op vliegbasis Leeuwarden met het Amerikaanse demonstratieteam Blue Angels. Die vliegen weliswaar F-18 Hornets, ook mooie toestellen, en de eerste tweehonderdduizend bezoekers kunnen voor dat jaar ingeboekt worden.
Niet te lang treuren over het verlies aan werkgelegenheid, er is werk aan de winkel voor een mooie toekomst met gloednieuwe banen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s