Weg van de minste weerstand

Volgens burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden kan het onlangs gehouden muziekfestival Welcome to The Village als voorbeeld dienen voor andere festivals in Friesland, zo viel in het Friesch Dagblad van 2 augustus te lezen. Oeps, dat was even geschrikken. Rond het festival(terrein) in recreatiegebied de Groene Ster was veel níet goed geregeld, dat kan toch moeilijk als voorbeeld dienen? Het is bekend dat het leervermogen van overheden niet groot is, Crone hoeft dat nu ook weer niet al te nadrukkelijk te benadrukken. Ik ben ze weleens tegengekomen, ambtenaren die dromen van de gemeente Leeuwarden als een lerende organisatie. Dat was in de tijd dat Peter Senge’s boek ‘The Fifth Discipline’ verscheen over systeemdenken en lerende organisaties. Overigens een mijlpaal in het denken over organiseren en organisaties.
Techneuten zijn al langer bekend met het fenomeen systeem, subsysteem, aspectsysteem, de elementen van een systeem en hun onderlinge relaties. Systeemgrenzen, de uitwisseling van energie en informatie met de omgeving van een systeem, over dit onderwerp is allemachtig veel bekend. Maar de toepassing van het denken in systemen op (lerende) organisaties was destijds nieuw. Een klassieker in dat genre, ‘De weg van de minste weerstand’ is heel toevallig lokaal in de ramsj verkrijgbaar. Iemand met kennis van systemen kon heel gemakkelijk zien dat rond de eerste editie van het driedaagse muziekfestival Welcome to The Village van alles niet goed geregeld was. De festivalorganisatie voelde zich alleen verantwoordelijk voor de gang van zaken op het festivalterrein, daar waren de zaken dan ook, inclusief ontruimingen vanwege noodweer, goed geregeld. De festivalcamping viel onder de verantwoordelijkheid van de beheerders van camping de Kleine Wielen. In geval van calamiteiten dienen bezoekers eerst de beheerders te bellen, die vervolgens dan 112 bellen. Of festivalgangers deze regel kenden, waag ik te betwijfelen. Voor wat betreft het aspect veiligheid was een en ander niet eenduidig geregeld, festivalgangers ervaren een festival overigens als een geheel en niet als twee deelsystemen zoals de direct verantwoordelijken dat kennelijk doen.
Als op zondag vertrekkende festivalgangers met hun auto de bagage gaat ophalen en daarbij rijden in een deel van de Groene Ster waar geen auto’s mogen komen, dan is er iets mis met het transport(deel)systeem. Er had bagagevervoer georganiseerd moeten worden. Burgemeester Crone en zijn ambtenaren hadden alleen oog voor het festivalterrein en als daar zaken goed geregeld zijn ten koste van de rest dan noemen we een dergelijke oplossing suboptimaal. Gelet op de uitspraken van Crone in het Friesch Dagblad kunnen mensen zoals ik die het festival van dichtbij hebben gevolgd niet anders dan vaststellen dat onze burgervader verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid suboptimale oplossingen promoot waarbij strafbare feiten (kunnen) worden uitgelokt. Kan zijn herbenoeming nog ongedaan gemaakt worden?
In Friesland zitten we niet te wachten op nog meer suboptimale oplossingen. Het wordt tijd voor een integrale, inspirerende visie op de toekomst waar veel Friezen zich in kunnen herkennen. Dat gaat niet vanzelf, zoiets moet georganiseerd worden en Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 zou een geschikt vehicle kunnen zijn. Moeten vrijwilligers betrokken bij het organiseren
van evenementen als een muziekfestival wel oog voor het geheel hebben in plaats van hun kleine deel anders krijg je suboptimale oplossingen.
Burgemeester Crone van Leeuwarden kiest met het promoten van een gammel georganiseerd muziekfestival voor de weg van de minste weerstand. En dat is voor de toekomst van Friesland een doodlopende weg.

Advertisement

One thought on “Weg van de minste weerstand

 1. Zoiets heet collectivisme Wietse.

  Komt in het klein voor.
  Komt in het groot voor.

  Belanghebbende partij A steekt veer in reet van uitvoerende partij B en partij B steekt veer mogelijk nog dieper terug in belanghebbende partij A. Waarmee de cirkel rond is.
  Met behulp van de media.

  Maar in het groot wordt het door diezelfde collectivisten ook wel ‘conspiracy theory’ genoemd.
  En daar geloof jij niet in.

  Jij gelooft wel in kleine businessmodellen, maar niet in grote.
  Wie weet komt dat nog eens.

  Er zijn nu eenmaal partijen die gezamelijke belangen hebben. En er alles aan doen om die belangen te behartigen of te verdedigen. En sommige businessmodellen hebben NIETS met productie van doen maar alles met DEStructie.
  Ingewikkelder is het niet.

  Zie het maar zo. Een conspiracy is domweg een groot of ingewikkeld businessplan waarbij voor de burgers de doelen niet zichtbaar of duidelijk zijn. Of in tegenstelling met de mindset of logica van de burger. De burger bevat de schaal ook vaak niet.

  Groot denken Wietse, groot denken. Je eigen grenzen voorbij.
  Details zijn niet zo belangrijk, het grote plaatje, daar gaat het om.

  Succes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s