Leermomenten

Welkom in het dorp Leeuwarden leidde op de lokale nieuwssite Liwwadders.nl tot een quasi-discussie over nut en noodzaak van regeltjes. Sommige jongeren zijn van mening dat als in recreatiegebied de Groene Ster een driedaags muziekfesstival wordt georganiseerd dat de overige gebruikers van het gebied die drie dagen maar moeten opzouten. Dit alles onder het motto: we willen het gebied delen zonder regeltjes. Jongere ouderen zijn daarentegen van mening dat je fysieke openbare ruimte alleen kunt delen wanneer je dat vantevoren hebt geregeld.
Op een parkeerplaats kan maar één auto tegelijk staan, die van een festivalganger of een dagrecreant. Nu zijn er in recreatiegebied de Groene Ster ten oosten van Leeuwarden heel veel parkeerplaatsen, maar het wordt allemaal onnodig lastig wanneer iedereen op dezelfde plek wil parkeren. De festivalorganisatie van het geslaagde muziekfestijn Welcome to The Village had absoluut niet nagedacht over de parkeerproblematiek. De meest westelijke parkeerterreinen hadden gebruikt kunnen worden voor de festivalgangers zodat de andere terreinen gebruikt konden worden door de reguliere bezoekers van camping de Kleine Wielen, AquaZoo en de strandjes. Pendelwagentjes voor personen en bagage laten rijden, ook graag op zondag want bij de eerste editie reden vertrekkende festivalgangers met hun auto naar de festivalcamping om hun spullen op te halen in een gebied waar geen auto’s mogen rijden. Da’s gewoon strafbaar.
De festivalcamping kende een hoge bewonersdichtheid, de officiële toegang kon voor mensen die ter plekke bekend zijn gemakkelijk ontweken worden zodat ik een kijkje heb genomen. Als in de nacht van zaterdag op zondag tijdens het noodweer daar de bliksem zou zijn ingeslagen dan weet ik niet hoe hulp geboden had kunnen worden. Sommige commentatoren van Liwwadders.nl zouden iets geroepen hebben als: dan neem je een smartphone en slinger je een twitterbericht de wereld in met de tekst “Tent van de buren staat in de fik! Weer eens iets anders dan een kampvuur.” Ook al had je de gps-coördinaten meegezonden, of hulpdiensten de plek des onheils hadden weten te bereiken waag ik te betwijfelen. Overigens niks zo dodelijk voor je reputatie als festival als een dode.
Onlangs moest een traumahelikopter een jongeman vanuit de Grote Wielen naar het MCL transporteren, na de herinrichting van de Groene Ster is een aantal strandjes van speeltoestellen voorzien en daarmee is het aantal mogelijke landingsplaatsen aanzienlijk geslonken. Zo’n heli moet ook in het donker kunnen landen, het feest loopt door tot in de kleine uurtjes, maar een aan te lichten plek heb ik niet kunnen ontdekken.
De Groene Ster is groot genoeg voor de gebruikelijke activiteiten én een driedaags festival als Welcome to The Village. Fysieke openbare ruimte delen doe je niet met een smartphone zoals je social media als Twitter en Facebook deelt. Soms moet je – heel ouderwets, ik weet het – om de tafel gaan zitten om de plannen te bespreken. Dat is nu gewoon niet gebeurd.
Jongere ouderen / oudere jongeren delen graag hun kennis van het recreatiegebied met ter plekke onbekenden als ambtenaren en festivalorganisatoren opdat volgend jaar Welcome to The Village als een huis staat. Gerealiseerd volgens de geldende spelregels.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s