Beleid Leeuwarden niks om het lijf

Welcome to the Village! Maar dan wel graag bloot. Eventjes was het naturistenstrandje van Leeuwarden ‘wereldnieuws’. Op tal van plaatsen konden we lezen dat de bezoekers van http://www.strandje.nl protesteren tegen de komst van een voor Leeuwarden nieuw festival met de titel ‘Welcome to the Village’. Wat is er aan de hand?
In verband met de Europese Kaderrichtlijn Water moet het water van recreatiegebied de Groene Ster gelegen ten oosten van de woonwijk Cammingaburen beter worden. Chemisch en bacteriologisch is er niks mis met het (zwem)water, het doorzicht voldoet niet aan de eisen en bij warm weer kunnen mensen niet zwemmen vanwege de blauwalg.
Samen met het Friese waterschap is de gemeente Leeuwarden een project gestart om een aantal problemen tegelijkertijd aan te pakken en heeft daartoe een herinrichtingsplan opgesteld. De eerst fase van de realisatie wordt nu uitgevoerd.
In dat herinrichtingsplan heeft de gemeente Leeuwarden aangegeven waar festivals wel (en dus ook niet) gehouden mogen worden. Het naturistenstrandje hoort daar niet bij. De gemeente Leeuwarden heeft een vergunning afgegeven in strijd met het eigen beleid.
Zoals bekend heeft het beleid van de gemeente Leeuwarden niet veel om het lijf, echt verrassend is de gang van zaken niet. Zo sta je als stad lelijk te kijk, desondanks ‘Welcome to the Village’.

Advertisements

3 thoughts on “Beleid Leeuwarden niks om het lijf

 1. Haha, grappig.’Toevallig’ ben ik enige maanden gestart met waterproeven o.a. op… doorzicht. En met water uit.. de voortuin van Wetsus! 🙂
  Toen ik een keer in Leeuwarden was een paar monsters genomen. Oktober vorig jaar of zo.

  Dat water heb ik behandeld met klein beetje L water. Binnen een paar dagen is dat water zo goed als compleet helder, en dus een hoge mate van doorzichtigheid.

  Vraag je vervolgens maar eens af waarom de helderheid van water zo belangrijk is, ook in kader blauwalg. Vraag je maar eens af waarom meren in berggebieden vaak zo helder zijn. En hebben ze daar ook last van blauwalg? Zo nee, waarom niet? Hoe kan dat? Waarmee ik bedoel: wat gebeurt er nou precies?

  Maar goed. Ik wil mijn geheim, systeem of methode wel vertellen hoor, maar ja, wat is zoiets waard he? Paar ton? Paar miljoen? Veel meer? Anomaliteit van water? Maar welke? Op een behoorlijk simpele manier water zuiveren tot drinkbaar water, redelijk low-tech, geen ingewikkeld graafwerk nodig ed, wereldwijd toepasbaar. Ook voor remote area’s, zo goed als onderhoudsvrij. Wat wil een mens nog meer.

  Overigens heb ik nog een paar bakjes staan met ONbehandeld Wetsus-tuin water.
  Daar is inmiddels na enige maanden op de bodem nu groene alg ontstaan.
  Ik heb net weer eens even gekeken want was er nu niet zo mee bezig.
  Wetsus kan zo controleren of klopt wat ik zeg. Neem een sample, doe het in een open bekertje, laat staan en kijk wat er gebeurd.

  De BEhandelde (open) bakjes water zijn nog steeds geheel alg-vrij!
  Na 4-5 maanden dus nog steeds clean water. Geen algvorming, geen neerslag, niks.

  Kan ik dit bewijzen? Ja. Heb alles wel gefilmd. En anders kan ik het zo nadoen.

  Zo eerst maar weer eens.

 2. De doorzicht van het water in recreatiegebied de Groene Ster wordt in hoge mate bepaald door de veenachtige ondergrond in combinatie met de dominante vissoort brasem. Deze vissoort hapt modder en filtert daaruit het voedsel en spuugt de modder weer uit zodat het water veel zwevende deeltjes bevat die de doorzicht verminderen. Vissen die op zicht jagen zoals snoeken kunnen in dergelijk viswater niet bestaan. Een van de problemen die beoogd opgelost te worden.
  Overigens bevat het weblogstukje een foutje: ik heb inmiddels begrepen dat de organisatie van het popfestival nog geen evenementvergunning heeft. Vermoedelijk zijn ze bij het maken van de plannen uitgegaan van het strandje in oude staat, het nieuwe strandje biedt helemaal geen ruimte voor de bouw van Asterix & Obelix dorpje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s